Donald Trump volt amerikai elnök cégét pénteken 1,6 millió dolláros (585 millió forintos) büntetéssel sújtotta egy New York-i bíróság adócsalás miatt. A Trump Organizationt tavaly decemberben 17 adóügyi bűncselekményben marasztalták el, egyebek mellett bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben is megállapították bűnösségét.

Trump Tower In New York City In The USA
Fotó: AFP

Juan Manuel Merchan bíró pénteken a törvény szerint kiszabható legmagasabb összegre büntette a Trump Organizationt. A pénteki ítélethirdetésen sem a volt elnök, sem a Trump Organization működtetésében szerepet vállaló gyerekei nem voltak jelen. Trump az eljárásban nem állt bíróság elé, és tagadta, hogy tudott volna arról, hogy cégének vezetői megsértették az adószabályokat. 

Trump politikai boszorkányüldözésnek nevezte a pert, ügyvédei pedig közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Mint Joshua Steinglass, az eljárás ügyésze rámutatott: a bírság csupán a töredéke a Trump Organization bevételének. A decemberben zárult eljárás során Alex Weisselberg, a Trump Organization felfüggesztett pénzügyi vezetője vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte a bűnösségét és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót. Cserébe kedden öt hónap börtönbüntetést szabtak ki rá.

Trump cégei adót csaltak

Bűnösnek találták kedden Donald Trump volt amerikai elnök két cégét többek között adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása miatt. A politikus szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált boszorkányüldözés. Noha a perben Trump és családtagjai nem ültek a vádlottak padján, a New York-i ügyészség a per során azt állította, hogy az adóelkerülés az előző elnök személyes jóváhagyásával történt. Az eljárás, illetve a nyomozás három éven át zajlott az ügyben.