Folytatódnak a tárgyalások a német gyártmányú Leopard harckocsik ukrajnai szállításáról, jövő héten lengyel–német–ukrán védelmi miniszteri találkozót tartanak ez ügyben – jelentette be szerdán Varsóban Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Military exercise in the Upper Palatinate
Fotó: Picture Alliance

A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezletén Pistorius megerősítette: a többi között a holland, a belga és a dán hadsereg készleteiből Leopard 1 A5 típusú harckocsikat küldenek Ukrajnának. A Lengyelországgal közös projekt keretében pedig Berlin korszerű Leopard 2 A6, Varsó pedig Leopard 2 A4 típusú harckocsikat szállít Kijevnek.

Blaszczakkal abban állapodtak meg, hogy jövő héten Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel találkoznak, és meghívják azon országok képviselőit is, akik a Leopard 2-eseket szállító szövetséget alkotják – tette hozzá. A cél egy minél több államból álló koalíció létrehozása – mondta a német miniszter.

Egyeztettek a keleti szárnyának biztosításáról is, valamint arról, hogy 

a német hadiipar miképp állhat át az Ukrajnát támogató nagyobb termelésre.

A Reuters hírügynökség szerint Pistorius a varsói sajtóértekezleten azt is mondta: az első, mintegy 31 harckocsiból álló Leopard 2 harckocsizászlóaljat a nyugati partnerek az idei év első három vagy négy hónapjában szállíthatnák Ukrajnának.

A német szövetségi védelmi minisztérium korábbi Twitter-bejegyzése szerint március végére készen állnak az Ukrajnának ígért Leopard 2 A6 típusú harckocsik. A német kormány 14 ilyet ad át a Bundeswehr állományából, és azt is vállalta, hogy összehangolja akcióját az ugyancsak Leopard 2-eseket átadó partnerországokkal.

Közben António Costa portugál miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy Portugália a javítási munkálatokat követően három Leopard 2-es páncélost küld márciusban Ukrajnának. „Jelenleg a Leopard 2-es harckocsik karbantartási és javítási munkálatait végezzük, és a tervek szerint márciusban lehetőségünk lesz hármat elküldeni” – közölte a portugál kormányfő a parlamentben.

Összehasonlítottuk az Abrams és a Leopard tankot, az ukránoknak a német kell

Döntő szakasz következhet a háborúban, és kritikus kérdéssé vált, kap-e Ukrajna nagyszámú nyugati tankot. Nehéz eldönteni, mennyire politikai-stratégiai, és mennyire katonai szakmai kérdés, hogy az ukránok német Leopard, és nem amerikai Abrams tankokért lobbiznak, mindenesetre a két típus mutat jelentős eltéréseket.