Közélet

Összehasonlítottuk az Abrams és a Leopard tankot, az ukránoknak a német kell

Döntő szakasz következhet a háborúban, és kritikus kérdéssé vált, kap-e Ukrajna nagyszámú nyugati tankot. Nehéz eldönteni, mennyire politikai-stratégiai, és mennyire katonai szakmai kérdés, hogy az ukránok német Leopard, és nem amerikai Abrams tankokért lobbiznak, mindenesetre a két típus mutat jelentős eltéréseket.

Szorult helyzetbe kerültek egyes frontszakaszokon az ukránok, és újabb orosz támadások sem kizártak a közeljövőben, nem véletlen hogy tűzforró a vita a nyugati táboron belül arról, milyen tankokkal segíthetnék Kijevet. Az idő ebben a kérdésben nem az ukránok mellett áll. Csak két nehéztanktípus van, amely olyan nagy számban áll rendelkezésre, hogy érdemi szállításokra kerülhessen sor, és az amerikaiak azzal érvelnek: az általuk használt Abrams tank kevésbé alkalmas a feladatra, mint a német Leopard. Ebben a kérdésben láthatóan nem a büszkeség a fő tényező, de akkor mi?

This picture taken on May 19, 2022 shows soldiers on a Polish Leopard tank as troops from Poland, USA, France and Sweden take part in the DEFENDER-Europe 22 military exercise, in Nowogard, Poland. - Poland's Defence Minister Mariusz Blaszczak on January 24, 2023 said Warsaw had asked Germany for permission to send its German-made Leopard tanks to Ukraine.
Fotó: AFP

A szükséges számú tank eladományozása érthető módon a világ bármelyik hadseregét érzékenyen érintené, nem véletlen, hogy sorban jelennek meg az elemzések-összehasonlítások a két domináns tanktípusról. 

A Leopard és az Abrams képességeiben nagyon hasonlók, mindkettőnél fontos szempont, hogy könnyen együttműködhessenek a többi NATO-ország haderejével, de vannak köztük fontos különbségek is.

A nagypolitika szintjén, a jelenleg folyó vitában az amerikaiak az utóbbiakat hangsúlyozták.

Olaf Scholz a hetekben egy telefonbeszélgetésben felvetette Joe Biden amerikai elnöknek, hogy küldhetnének Abrams tankokat Európába, a Biden adminisztráció azonban azzal érvelt, hogy az ukrajnai csatatéren az amerikai harckocsiknak több hátrányuk is jelentkezne – írta a The Washington Post.

A félelmetes tankcsata a tervasztalon, de nagy kérdés, mi gördül az ukrajnai sárba

Miközben továbbra sincs döntés arról, hogy Németország szállít-e Leopard 2-es tankokat Ukrajnába, a lánctalpasok sorra ragadnak be a felázott talajba a sztyeppén. Mindenesetre az ukránok nagyon várják a harctérre a baráti páncélosokat, az oroszok meg azt, hogy foglyul ejthessenek párat a nyugati tanktípusokból.

Abrams kontra Leopard

Mindkettő – már körülbelül negyven éve szolgálatban álló – nehéztanktípus igen gyors mozgásúnak számít. Az M1 Abrams csúcssebessége óránként 67, a Leopard 2-é 72 kilométer. Mindkettő újabb típusai 120 milliméteres ágyúval rendelkeznek, ez a sztenderd NATO-kaliber, ami kiváló lenne az ukránoknak, mivel sokkal több lőszerbeszállítóra támaszkodhatnának, mint a jelenlegi, 125 milliméteres ágyúval rendelkező tankjaik esetében.

Az Abrams előnyei közé szokták sorolni a modern verziói szegényített uránt tartalmazó páncélzatát, ami más tankoknál jobb védelmet nyújt a személyzetnek. 

De a Leopard 2 is fejlettebb technikájú a szovjet korszakban kifejlesztett ukrán és orosz tankoknál. Még a régebbi verziói is kiváló optikai berendezésekkel, lézeres célzótechnikával és hőérzékelővel rendelkeznek, amelyek éjjel-nappal biztosítják a harcképességet. Az Abramsnél pedig még gyorsabbak is, könnyen feltölthető dízelüzemanyag-tankjuk van, és egy tankolás után akár 340 kilométert is futhatnak újratöltés nélkül.

Az amerikai M1 Abrams és a német Leopard 2
 

A 40 tonna körüli súlyú orosz T-72-es tankoknál a Leopard is sokkal nehezebb: mintegy 55 tonnát nyom. Ennek pedig már a harctéren is lehet jelentősége. Az enyhe tél az ukrán lakosságnak áldás, de egyes vidékek Ukrajnában ilyenkor sártengerré válnak, amelyben a nagyobb súlyú járművek nehezebben közlekedhetnek.

Itt van az Abrams gyenge pontja is a Leopardokkal szemben. Ennek a behemótnak a súlya ugyanis nem kevesebb, mint 70 tonna körüli. Ez hátrány lehet például akkor is, ha egy hídon kell átmennie a tanknak.

A US Army soldier signals the way to a M1A2 Abrams battle tank that will be used for military exercises by the 2nd Armored Brigade Combat Team, at the Baltic Container Terminal in Gdynia on December 3, 2022. - The military equipment arrived in Poland as part of the Operation Atlantic Resolve, augmenting the air, ground and naval presence along the Eastern flank of the NATO.
Katona és M1A2 Abrams tank. Fotó: AFP

A másik érzékeny pont a hajtómű. A dízeles Leoparddal szemben az Abramset Honeywell AGT–1500 típusú gázturbina hajtja, amelyhez az üzemanyag biztosítása sokkal nagyobb logisztikai kihívás, mint a német tankok esetében.

A darabszámok egyik típust sem zárnák ki

Fontos kérdés, melyik tanktípusból hány darab áll rendelkezésre, hiszen az ukránoknak nem néhány vagy akár néhány tucat harckocsira van szükségük a hatalmas és pusztító tüzérséggel rendelkező orosz hadsereggel szemben: ez a háború százával nyeli a tankokat.

A rendelkezésre álló tankokról különböző számok forognak, és ha a pontos számra bukkannánk, még az se azt jelenti, hogy annyi harckocsi átadható, hiszen a tartalékban álló egységek nem mindegyike működőképes – akár jelentős – javítások nélkül, attól függően, hogy mennyire hanyagolták el ezt a feladatot. 

Annyi mindenesetre látható, hogy darabszámban az Abrams és a Leopard is szóba jöhet, habár az ukránok a nyilatkozatok alapján a Leopardokra hajtanak.

Az Abrams korai, M1-es változata már nem áll hadrendben, ezek közül sokat feljavítottak a modernebb M1A2 sztenderdre, mindenesetre ezekből a harckocsikból 2300 áll tartalékban, a legmodernebb 900 M1A2 SEP sztenderdű tankokból pedig legalább 900 lehet szolgálatban.

Az International Institute for Strategic Studies közölte becslések szerint a Leopard 2-ből több mint kétezer lehet Európában, ezeknek a fele az örregebb 2A4 és 2A5 változat, amelyekből a németeknél a Washington Post közölte adatsor szerint körülbelül 400 lehet, és nekik van még vagy 100 modernebb Leopardjuk is.

Érdekes, hogy rajtuk kívül a görögöknek van a legnagyobb Leopard-hada: mintegy 350 egység, körülbelül fele-fel arányban új és régi, a spanyol hadseregnek több mint 100 régi és több mint 200 újabb ilyen harckocsija lehet, a törököknek körülbelül 320 régi, a lengyeleknek 202 régi és 45 új, a finneknek pedig összesen kétszáz, fele-fele megoszlásban. Mindennek a fényében furcsa lehet, hogy a németekre nehezedik óriási nyomás a tankok eladományázására, a többiekről kevesebbet hallani, kivéve a lengyeleket, akik maguk ajánlkoztak.

Döntő fontosságú szakasz következik Oroszország Ukrajna elleni háborújában

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint az álláspontok összehangolására van szükség a Leopard tankok Ukrajna részére történő átadása előtt.

 

 

 

 

Abrams tank Leopard 2 fegyverszállítás orosz-ukrán háború haditechnika NATO tankok
Kapcsolódó cikkek