Közélet

Párizsi olimpia: ha 40 ország bojkottálna, akkor elmaradnának a nyári játékok

Tovább szervezkednek azok az országok, amelyek ki akarják tiltani az orosz és fehérorosz sportolókat az olimpiáról. Ukrajna után Lengyelország és a balti államok is kijelentették, hogy amennyiben a NOB nem lép fel a két szankcionált nemzettel szemben, akkor távol maradnak a 2024-es párizsi játékoktól. A NOB közölte, hogy az olimpia sportolók viadaláról szól és nem nemzetek harcáról. Lengyelország szerint ha 40 nemzet távolmaradását el tudnák érni, akkor az egész olimpia értelmét vesztené.

Amennyiben 40 ország is bojkottálná a 2024-es párizsi olimpiát, akkor az egész esemény megrendezése értelmét veszítené – mondta a lengyel sport- és turisztikai miniszter, Kamil Bortniczuk. Erről azt követően beszélt, hogy Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország is közölte, hogy távol marad az eseménytől, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók részvételét.

Athens,,Greece,-,March,19,,2020:,Olympic,Flame,Handover,Ceremony
olimpia, bojkott, lett, orosz, ukrán
Fotó: Shutterstock

Ukrajna volt az első ország, amely kijelentette, hogy nem hajlandó egy versenyen részt venni az oroszokkal és a fehéroroszokkal. A bojkottfenyegetések akkor kezdődtek, amikor a NOB kijelentette, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a két nemzet atlétái semleges zászló alatt miként versenyezhetnének Párizsban.

Egy sportolót sem szabad diszkriminálni a származása miatt 

– állt a NOB közleményében.

Keresik a magyar olimpikonok formaruha-beszállítóját

Nyílt felhívásban keresi a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepségére utazó 400 tagú magyar csapat formaruhájának beszállítóját a Magyar Olimpiai Bizottság. A rövid határidővel megjelent kiírás szerint fontos, hogy a ruha nagy távolságból, a tévéközvetítésen keresztül is ízléses, jól látható legyen, és az is, hogy a magyar kultúra üzenetét hordozza.

Ez a vélemény Ukrajna után a balti országokban és Lengyelországban is indulatokat váltott ki. Bortniczuk szerint ha 40 ország kiállna az oroszok távoltartása mellett, és ehhez a közösséghez csatlakozna Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok is, akkor sikerülne rávenni a NOB vezetőségét a tervei megváltoztatására. Az ukrán sportminiszter, Vadim Gutcsait arról beszélt, hogy a nemzetközi sportszövetségeknek nem szabad elfelejteni, hogy az oroszok és a fehéroroszok miért lettek kitiltva a nemzetközi versenyekről – erről a BBC írt.

A NOB elnöke, Thomas Bach szerint a háború kitörése után hozott kemény szankciók a sportolók védelmét szolgáltak és nem a nyílt diszkriminációt. 

Bach kijelentette, hogy nem bűnhődhetnek a sportolók az országuk rossz döntései miatt.

A bojkottal fenyegető államok szerint a NOB legitimálja a két ország politikai döntéseinek propagálását, ha az atlétáikat visszaengedik a játékokra.

Az Egyesült Államok kormánya kijelentette, hogy támogatja az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedését az olimpiára. Természetesen csak abban az esetben, ha semleges színekben versenyeznek.

A NOB közleményében kifejtette azt is, hogy a bojkottal való fenyegetés szembemegy az olimpia szellemiségével. Felhívták a figyelmet arra, hogy az olimpia a sportolók küldetéséről szól és nem nemzetek harcáról. Emlékeztettek rá, hogy a történelem során az ötkarikás játékok elleni bojkottok sosem vezettek eredményre, mindössze arra voltak jók, hogy sportolókat büntessenek velük.

 

párizsi olimpia 2024 bojkott olimpia
Kapcsolódó cikkek