Lengyelország és a három balti állam, Lettország, Észtország és Litvánia azt kéri a nemzetközi sportszervezetektől, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók ne indulhassanak az olimpián és más sporteseményeken sem, amíg folytatódik az ukrajnai háború. 

Beijing 2022 - Closing ceremony 20 February 2022, China, Peking: Caption: Olympics, Closing Ceremony of the 2022 Winter Olympics, at the Bird's Nest National Stadium, The Russian Olympic Committee flag flies in the stadium. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a párizsi ötkarikás játékokat illetően bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, ehhez csatlakozott szerdán a Lett Olimpiai Bizottság is.

A NOB a múlt héten javaslatot tett Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak visszaengedésére a sporteseményekre. Azonban azt is kiemelte, kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút.

Ismerjük Ukrajna álláspontját, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldetése az, hogy összehozza a világ minden tájáról érkező sportolókat, ez az olimpiai játékok különleges szimbóluma

mondta Bach, akinek állásfoglalását a Der Spiegel német magazin ismertette szombaton.

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó hétfőn lebombázott házak mellől üzent Thomas Bach NOB-elnöknek, amelyben szintén az oroszok és a fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozott. A videóüzenetben azt is elmondta, hogy szerinte az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai, ezért semmilyen körülmények között sem szabadna engedni, hogy visszatérjenek a sporteseményekre. Szerdán Jelina Szvitolina ukrán teniszező is követelte az orosz és fehérorosz csapat kitiltását a 2024-es játékokról.