Közélet

A Kreml szerint radioaktív anyagokat csempészhetnek a gabona között az ukránok

Az orosz külügyminisztérium attól tart, hogy Ukrajna arra használja a gabonamegállapodást, hogy radioaktív anyagokat csempésszen az országba az odesszai kikötőn keresztül. Moszkva szerint Zelenszkij provokációra készül, hogy eszkalálhassa a háborút. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova arról beszélt, hogy Kijev célja a radioaktív anyagokkal, hogy egy nukleáris támadás elkövetésével vádolja meg Moszkvát.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova beszélt arról, hogy 

Moszkva aggódik amiatt, hogy Ukrajna radioaktív anyagokat csempészhet az országba a gabonamegállapodásban részt vevő kikötőin keresztül. 

Emellett attól is tart az orosz vezetés, hogy zavargások kezdődhetnek a Dnyeszter folyón túli térségben. A Dnyeszter egy 1362 kilométer hosszú folyó Ukrajna és Moldova területén.

ODESA, UKRAINE - JANUARY 06, 2023 - Vessel traffic within the ''grain corridor'', Odesa, southern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS.
Fotó: AFP

Oroszország szerint az ukránok provokációra készülnek, hogy okozzák a feszültséget és eszkalálják a háborút. A közösségi médiában több olyan információ is megjelent, hogy 

Ukrajna titokban csempészi be a veszélyes anyagokat a gabonamegállapodás álcája alatt 

erről a RIA Novosztyi írt. Zakhaova szerint aggasztó, hogy Kijev nem kommentálja ezeket a híreket.

Megdőlni látszik az elmélet, hogy „annyian vannak, mint az oroszok”, Moszkva alig talál embereket a háborúhoz

Puszta mítosz, hogy az orosz humán erőforrás határtalan – olvasható az Institute for the Study of War jelentésében. Az elemzőház azt írta, hogy Oroszországnak egyre nagyobb teher pótolni a fronton elesett katonákat.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Volodimir Zelenszkij arra készül, hogy valamilyen katasztrófát idézzen elő a konfliktus eszkalálása érdekében. Szerinte az ukrán államfő ezzel akarja elérni, hogy a Nyugat még több támogatást küldjön a háború finanszírozására.

Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint az ukránoknak azért van szükségük a radioaktív anyagokra, hogy 

az ENSZ Közgyűlés 11. rendkívüli ülésének ideje alatt olyan provokációt hajtson végre, amivel besározhatja Moszkvát. 

Az oroszok attól tartanak, hogy Kijev még egy ilyen veszélyes akciótól sem riadna vissza, hogy azt a látszatot kelthesse, hogy az oroszok megsértették a nukleáris biztonságról szóló egyezményt.

 

Odessza gabona radioaktív anyag
Kapcsolódó cikkek