Az orosz elnök rendeletben hagyta jóvá Oroszország aktualizált külpolitikai koncepcióját. Vlagyimir Putyin a Biztonsági Tanács állandó tagjaival tartott ülésén hangsúlyozta, hogy a kulcsfontosságú stratégiai dokumentumokat a világban bekövetkezett súlyos változások miatt kellett kiigazítani – számol be az Orosz Hírek.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 21:  (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin talks during the signing ceremony at the Grand Kremlin Palace, on March 21, 2023 in Moscow, Russia. Three days after being accused by an international tribunal of war crimes in Ukraine, Russian President Putin received Chinese leader Xi Jinping during his state visit to Russia.
Az eddigi dokumentumot hozzá kellett igazítani a realitásokhoz.
Fotó: Getty Images

Az elnök közölte, hogy a frissített koncepció közép- és hosszabb távon Oroszország gyakorlati intézkedéseinek alapjául fog szolgálni, és szilárd doktrinális alap lesz a nemzetközi kapcsolatok terén végzett további munkához. Ismertette, hogy a Külügyminisztérium más ügynökségekkel együtt keményen dolgozott azon, hogy a dokumentumot a mai realitásokhoz igazítsák.

Az alábbiak az aktualizált koncepció főbb pontjai:

  • Oroszország nem tekinti magát a Nyugat ellenségének, nem szigetelődik el tőle, és nincsenek ellenséges szándékai.
  • Oroszország elvárja, hogy a Nyugat felismerje a konfrontáció hiábavalóságát, és visszatérjen az egyenrangú interakcióhoz.
  • Moszkva az USA kurzusát tekinti a biztonságát és a nemzetközi békét fenyegető kockázatok fő forrásának.
  • Prioritásként kezeli az amerikai dominancia maradványainak felszámolását a világban.
  • Moszkva arra törekszik, hogy a kölcsönösség elve alapján minden ország számára egyformán garantálja a biztonságot.
  • Különösen fontos a kapcsolatok és a koordináció átfogó elmélyítése Kínával és Indiával.
  • A Közel-Keleten a fő célja, hogy a régió a béke, a jó szomszédság és a jólét övezetévé váljon.