A szlovén külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki Bécs döntése miatt, és elfogadhatatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását a két ország közötti belső schengeni határon – közölte szerdán a szlovén közszolgálati televízió (RTV) a tárca közleményére hivatkozva. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltatóval közölte: Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon. A mostani kiterjesztés okaként ismét a megnövekedett migrációs nyomást jelölte meg.

osztrák határ
Fotó: Shutterstock

Ez az intézkedés elfogadhatatlan, és erre Szlovénia már rég felhívta Ausztria és az illetékes intézmények figyelmét

– olvasható a minisztérium közleményében. Hozzátették, hogy amint megnyílik rá a lehetőség, azonnal lépéseket tesznek, és az Európai Bírósághoz fordulnak az osztrák döntés miatt.

Ausztria meghosszabbítja az ellenőrzéseket a magyar és a szlovén határokon

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től újabb hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovén és a magyar határain – mondta Gerhard Karner belügyminiszter kedden az ORF rádióban.

A tárca válaszában az EU-bíróság ítéletére hivatkozott, amely szerint a schengeni határrendszer szabályzata komoly belbiztonsági fenyegetettség esetén módot ad a határellenőrzés visszaállítására, de csak egy alkalommal, hat hónapra. Az után csak egy másik okkal indokolható a hosszabbítás.

Ausztria a 2015-ös migrációs válság idején vezette be az egyoldalú ellenőrzést a szlovén határon, és azt azóta félévente meghosszabbítja.