Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től újabb hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovén és a magyar határain – mondta Gerhard Karner belügyminiszter kedden az ORF rádióban. „A következő napokban tájékoztatni fogjuk az Európai Bizottságot arról, hogy ki kell terjesztenünk ezen határellenőrzések határidejét” – mondta Karner, a Reuters hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak folyamatos felfüggesztése ezeken a határokon az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében szükséges.

AUSTRIA MIGRANTS REFUGEE CRISIS
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Az ellenőrzést a 2015-ös menekültválság idején vezették be, amikor több tíz ezer migráns és menekült érkezett Nyugat-Európába az úgynevezett balkáni útvonalon, átkelve Görögországon, Észak-Macedónián, Szerbián, Horvátországon, Szlovénián és Magyarországon. Abban az évben a hivatalos adatok szerint 1,83 millió illegális határátlépés volt az külső határain.

A 22 uniós országot és további négy szomszédos államot magában foglaló schengeni övezet belső határain nincs ellenőrzés.