A 2009-ben életre hívott Hálózat 2023. május 3–5. között immár tizennegyedik alkalommal ült össze. A Hálózat célja az Európai Unióban működő legfelsőbb szintű ügyészségek vezetői számára lehetőség biztosítása a szakmai tapasztalatcserére. Így a Hálózat konferenciáin a résztvevők a bűncselekmények kapcsán tapasztalható tendenciákat, az uniós esetjog jelentős döntéseit, az ügyészségek működésének további fejlődési irányait tárgyalják meg.

 

A mostani konferencián az adatvédelem, a környezet elleni, valamint a pénzügyi bűncselekmények terén felmerült új jelenségek, kihívások, megoldások voltak az előadások középpontjában.

Az ülésen a szervezet alapszabályát is módosították a tagok, a Hálózat működését, felépítését érintően hoztak új rendelkezéseket.

A magyar ügyészséget az a megtiszteltetés érte, hogy Dr. Polt Péter legfőbb ügyészt a Hálózat egyhangú szavazáson alelnökké választotta. Az új alelnök mellett két új főtitkárt is választott az ülés, Franz Plöchl, az Osztrák Köztársaság legfőbb ügyésze és Francois Molins, a francia Semmítőszék melletti legfőbb ügyész látja el a továbbiakban ezt a tisztséget.

Az egyhangú döntés alapján a szervezet 2025-ös konferenciájának házigazdája a magyar Legfőbb Ügyészség lesz.