Feltűnően alacsony árú mosószereket rendeltek egy webáruházból a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. A kiszállított termékekről hamar bebizonyosodott, hogy hamisítványok.

Woman,Pours,Liquid,Washing,Gel,Into,Plastic,Cap,Against,Background
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A NAV borsodi adóellenőrei internetes áruházból rendelték meg egy jól ismert márka akciós mosógéljeit. Az ellenőrök a feltűnően alacsony árak alapján elindulva, előzetes kockázatelemzésben vizsgálták a webáruház mögött álló céget, és kapcsolatba léptek a márka jogtulajdonosának képviselőjével is. A NAV-os szakemberek próbavásárlást indítottak, és futárszolgálattal házhoz szállíttatták a termékeket.

A megrendelt áru ellenőrzésekor bebizonyosodott, hogy a kiszállított termékek hamisak,

ezért az ellenőrök a NAV Bevetési Igazgatóság pénzügyőreivel közösen visszavitték őket a webáruházat üzemeltető cég telephelyére.

A helyszín átvizsgálásakor több mint száz olyan mosógél került elő, amelyekről a mosószermárkák képviselői is megállapították, hogy hamisítványok. Az ebből eredő, előzetesen kalkulált vagyoni hátrány több mint 500 ezer forint. A helyszínre érkező bűnügyi nyomozók összesen 112 darab mosógélt foglaltak le és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást is indítottak.

A rossz minőségű és rendkívül alacsony árú hamisított termékek kiszűrése a piacról fontos feladat, mert a gazdaság jogkövető szereplőinek jelentős kárt okoznak, a vásárlóknak pedig egészségi kockázatot jelentenek.