Átvirrasztottuk az éjszakát a néma telefonok mellett – erről írt a közösségi médiában Suhajda Szilárd stábjának kommunikációs szakembere. 

Suhajda Szilárd, Mount Everest
Suhajda Szilárd egy korábbi szelfije a Mount Everesten. Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Pintér László szombaton 9:18-kor posztolt, és azt közölte, hogy

18 órája nincs érdemi információjuk.

Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi releváns hírek a magyar hegymászóért indított mentőexpedícióról valamikor péntek kora délután, 15 óra magasságában érkezhettek. Nyilván mindenki, különösen Suhajda Szilárd családja és szerettei tűkön ülnek, hogy friss információkat kapjanak a mentés alakulásáról. Ők tisztában vannak vele, de a közvéleménynek is tudnia kell, hogy a magyar hegymászóért küldött expedíció 

egy normál körülmények között négy napos mászást hajt végre másfél-két nap alatt.

Nem örömteli, hogy legutóbb tegnap délután érkezett tőlük jelzés, de ebből szükségtelen bármilyen következtetést levonni. Suhajda Szilárdért a feltételezett 8750 méteres magasságba a világ legjobb és legerősebb serpái mennek fel. Az optimista forgatókönyv szerint a péntek kora reggel indult misszió már péntek este célba érhetett volna, ez azonban nem igazolódott be. A serpák így is rendkívül gyorsan haladnak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Suhajda Szilárd a harmadik éjszakáján is túl van a halálzónában. Csúcstámadása még május 23-án nepáli idő szerint 21 óra után kezdődött. Május 25-én reggel érkezett hír arról, hogy Suhajda Szilárdot beazonosították a Hillary-lépcső aljában, 8750 méteren. Fagyási sérülései voltak, agyi ödéma tüneteit mutatta, de magánál volt. Azóta viszont újabb két nap telt el. Arra, hogy ennyi időt élve túl lehet élni ilyen klíma és biológiai tényezők együttállása mellett, nincs példa. 

Mégis, csodák léteznek és ezért nem is lehet lemondani a reményről, hogy a 40 éves békéscsabai hegymászó végül lejut a világ tetejéről.

Friss hír Suhajda Szilárdról: a világ legjobb serpái száguldanak felé, de ma már nem érnek oda a magyar hegymászóhoz

Hírzárlat van a Mount Everesten fent maradt magyar hegymászóról. Suhajda Szilárd stábja mindenkitől türelmet kér.