Úton van Suhajda Szilárdért helikopterrel a három serpából álló csapat – erről Pintér László nyilatkozott az InfoRádiónak a reggeli órákban. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője segíti Suhajda Szilárd Mount Everest-mászásának a kommunikációját is.

Suhajda Szilárd, Mount Everest
Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Arról beszélt, hogy nem keresőcsapatról van szó, mivel tudják, hol van a magyar hegymászó, akit megpróbálnak elérni.

Minden további információ ezt követően várható, a művelet adott esetben 12 óráig vagy tovább is tarthat

– húzta alá. A csapat május 26-án, pénteken a hajnali órákban kelt útra. Érkezésük az estére várható. A körülmények a Mount Everesten nem ideálisak, erős szél fúj, de a három erős, palackozott oxigént is használó serpa dolgozik az odajutáson. Nekik 8780 méterig kell feljutniuk, ebben a magasságban azonosították Suhajda Szilárdot. Ez valamikor május 25-én volt a reggeli órákban, akkor a magyar mászó már rossz állapotban volt. Ezt Pintér László nem kívánta részletezni. 

Ugyanakkor időveszteséget okozott, hogy ahhoz képest, amikor megtalálták Suhajda Szilárdot, a Fótról a mászót segítő stáb csak jóval később értesült a fejleményről, amikor már a helyszínen lévő mászók elhagyták ezt a pontot. „Ha valaki kint tölti az éjszakát a szabadban 8800 méteren, az nagyon nehéz szituáció, ha nincs nála oxigén. Ennél többet nem is tudnék és nem is szeretnék mondani. Hogy életben lehet-e még? Bízunk benne! Ismerjük a realitásokat magas hegyek világában, de bízunk benne” – mondta Pintér László.

Azonban aggodalomra ad okot, hogy egy 26 fős hegymászócsapat ma 10 óra körül felért a Mount Everest csúcsára, de közülük senki nem látta Suhajda Szilárdot. A csoport azóta visszatért a 4-es, 7950 méteren fekvő táborba. Mások viszont még a hegyen vannak.

Megmenteni Suhajda Szilárdot: földöntúli csoda, de nem lehetetlen

Nepálban virrad, ezekben a percekben startolhat el a Mount Everesten a magyar hegymászóért küldött mentőexpedíció. Tíz napja 8749 méterről sikeresen lehoztak egy hegymászót.