Reménykeltő hírek érkeztek Suhajda Szilárdról – erről a magyar hegymászó felesége, Legindi Tímea beszélt az M1-nek, Pintér László, az expedíciót segítő kommunikációs szakember pedig a Világgazdaságnak nyilatkozott. A fejlemény mindenképpen örömteli, miután röviddel ezelőtt arról írt a nemzetközi szaksajtó, hogy a 41 éves békéscsabai sportembert nem találják a Mount Everesten.

Suhajda Szilárd, Mount Everest
A 4-es tábor közelében láttak egy alakot sétálni. Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook, illusztráció

Fontos tisztában lenni vele, hogy a világ legmagasabb hegyénél nincs jelen senki, aki Suhajda expedíciójának tagja lenne. A hegymászó egymaga vágott neki a csúcsnak, rádió nincs nála, a GPS-nyomkövetője pedig hosszú ideje semmilyen jelet nem ad. A mászót Magyarországról segíti a csapata és a családja. Éppen ezért, bár ők direkt forrásokból tájékozódnak a kialakult helyzetről – több kereskedelmi expedíció is zajlik még a hegyen –, ezek ellenőrzése és a hitelességük megállapítása nem egyszerű feladat.

Mindenesetre a legújabb hír, hogy egy Mont Everest-turista, tehát aki teherhordók segítségével és palackozott oxigénnel hódítja meg a csúcsot, 

egy alakot látott a 4-es tábor közelében "sétálni".

Hogy ez pontosan mit jelent, azt Pintér László nem tudta megmondani. A 4-es tábor 7950 méter magasan van, hogy ennél fentebb vagy lejjebb látták-e az eddig nem beazonosított személyt, az szintén nem egyértelmű. Pintér László azt sem tudta tisztázni, hogy pontosan kitől származik az információ, ahogy azt sem, hogy vajon egy ereszkedő vagy csúcstámadó kereskedelmi expedíció tagja észlelte-e az alakot.

Mindezt próbáljuk kideríteni, de ettől függetlenül serpák indultak a helyszínre, hogy felkutassák ezt a személyt

– fogalmazott. Őket Suhajda Szilárd alaptábori ellátását biztosító Seven Summit Treks ügynökség biztosította. Azt ugyanakkor leszögezte: ami most történik, az messzemenőkig nem a terv része, Suhajda Szilárdnak tegnap délután meg kellett volna kezdeni az ereszkedést a csúcsról, ma pedig már a 3-as és a 2-es táborban kellene lennie. Ehhez képest egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a hegymászó felért-e a csúcsra, elhagyta-e a 8000 méter fölötti halálzónát, és hogy milyen fizikai állapotban van. Erről Pintér László azt mondta, ezekről egészen addig nem latolgatnak, amíg „az életet keresik odafenn”.

Suhajda Szilárd oxigénpalack és külső segítség nélkül vágott neki a mászásának. A közösségi oldalán szerdán délelőtt azt üzente, jól érzi magát, és képes felérni a csúcsra, onnan pedig biztonságosan leereszkedni a legmagasabban fekvő négyes táborba. A GPS-nyomkövetőjéről azonban magyar idő szerint szerda délután háromnegyed négy óta nem érkezett jel, valószínűleg már nem is fog. Akkor 50 méterre volt a csúcstól.