„Beszéltem Mingma G Sherpával, az én csapatom, az Imagine Nepal vezetőjével. Két turista (oxigénpalackkal és teherhordó segítséggel mászók) indult szerda este nepáli idő szerint 22 órakor a csúcsra két nagyon erős serpával. Ha látják Szilárdot, segítik, lehozzák” – erről egy magyar hegymászó posztolt a közösségi médiában. 

Suhajda Szilárd, Mount Everest
Suhajda Szilárd egy helyszínen készült fotón. Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Price Márton Péternek azért is vannak friss nepáli kapcsolatai, mert éppen tíz napja jutott fel a 8848,46 méteres Mount Everestre. Ő úgynevezett rapid technikával hajtotta végre az expedíciót, palackozott oxigénnel és teherhordó segítséggel. A Londonban élő fiatal hobbihegymászó bejelentése azért reménykeltő hír, mert azt jelenti, hogy úton van egy csúcstámadó csapat, amely nemcsak a 4-es tábor 7950 méteres szintjéig megy föl, hogy ott várja meg, míg Suhajda Szilárd odaér, hanem továbbmegy a 8000 méter fölötti halálzónába. 

Ha a 41 éves békéscsabai sportember bajban van, ez az expedíció akár az életet is jelentheti a számára.

A fejleményt Suhajda Szilárd szűk stábjából is nagy örömmel fogadták. Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászók Szövetségének kommunikációs vezetője megköszönte Price Márton Péter közreműködését és azt írta, hogy bár ők is mozgatják a szálakat, és több ügynökséggel is beszéltek, az Imagine Nepal az első csapat, amelyről kiderült, hogy még csúcstámadás előtt van. Az ő nepáli idő szerinti 22 órás startjuk magyar idő szerint 18:30-at jelent. Kérdés, milyen tempóban tudnak haladni, de akár a hajnali-reggeli órákra feljuthatnak abba a magasságba, ahol Suhajda Szilárdot utoljára bemérték. Ez 8795 méteren történt, magyar idő szerint szerda 15:45-kor. Suhajda Szilárd csúcstámadása magyar idő szerint még kedd 21:05-kor startolt el.

A Híradó.hu azt írja: tekintettel az idő előrehaladtára, a nepáli alaptábori logisztikai központ közreműködésével két serpa elindult a 3-as táborból a 4-es tábor irányába. Ez nem mentőakció, csak elébe mennek a gyaníthatóan kimerült magyar hegymászónak. Azonban ez csak a 4-es tábor szintjénél történhetne meg, ezért nagyon fontos Price Márton Péter jelzése, hogy van a hegyen egy csapat, amely egészen a csúcsra tör. 

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy nem ismert, mi a pozíciója, és milyen helyzetben van Suhajda Szilárd. Az tény, hogy aggodalomra ad okot, hogy nem lehet kapcsolatba lépni vele.

Csúcstámadás a világ legmagasabb pontján: egy ország várja lélegzet-visszafojtva a híreket a magyar hegymászóról

Suhajda Szilárdról az utolsó hivatalos információ még szerda kora délelőtt érkezett, 32 órája mászhat 8000 méteres magasságban.