Közélet

Lefelezi a bukaresti orosz követség létszámát Románia

A kapcsolatok jelenlegi szintjének fenntartásához nem kell ennyi diplomata a románok szerint.

A román külügyminisztérium egyik államtitkára csütörtökön azt közölte – Bogdan Aurescu tárcavezető utasítására – Oroszország bukaresti nagykövetével, hogy 55 százalékkal csökkentették a nagykövetség számára engedélyezett személyi állomány létszámát. Ezzel a bukaresti orosz követség létszáma nagyjából hasonló szintre süllyedhet, mint Románia oroszországi képviseletéé.

Bucharest,,Romania-,9,January,,2020:,Building,Of,The,Embassy,Of
Fotó: Shutterstock

A román külügyminisztérium (MAE) közleménye a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény azon előírására hivatkozik, amely szerint konkrét megállapodás híján a befogadó ország szabhatja meg, hogy adott körülmények között milyen létszámú személyzetet tart normálisnak valamely ország ottani külképviseletén.

A tájékoztatás szerint a lépés tükrözi a kapcsolatok jelenlegi szintjét, melyeket Románia drasztikusan leépített az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán. 

A döntéssel 21 diplomata- és 30 műszaki-adminisztratív alkalmazotti állás szűnik meg a bukaresti követségen, azonban mivel több állás betöltetlen volt, csak 11 diplomatának és a kisegítő személyzet 29 tagjának kell felmondani.

A MAE harmincnapos haladékot adott arra, hogy az orosz fél eldöntse, kiket rendel haza. Ha ez nem történik meg, a határozat végrehajtásáról a román fél intézkedik, visszavonva a személyzet egy részének akkreditációját.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek