Tíz román és egy bolgár diplomatát utasított ki Oroszország, Bukarest és Szófia hasonló intézkedéseire válaszolva ezzel – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

A tárcához pénteken mind a két ország nagykövetét is bekérették, és a román küldöttnek át is adták a tíz nemkívánatos személy nevét tartalmazó listát. A külügyminisztérium rámutatott, hogy az intézkedés válasz volt Románia április 5-i döntésére, amely tíz orosz diplomata kiutasításáról szólt.

6528583 26.04.2021 A view shows the building of Romanian Embassy, in Moscow, Russia. Romania said Monday it will expel a Russian diplomat, the latest European country to do so in solidarity with the Czech Republic which is involved in a diplomatic row with Moscow. Pavel Bednyakov / Sputnik (Photo by Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: PAVEL BEDNYAKOV / AFP

Az orosz fél határozottan elutasítja a román fél arra irányuló alaptalan kísérleteit, hogy Oroszországot ukrajnai háborús bűncselekményekkel vádolja meg, és elítéli Bukarest politikáját, amely a nacionalista zászlóaljak által a civilek ellen elkövetett atrocitások szépítésére, valamint a kijevi rezsimnek történő fegyver- és felszerelés-szállításra, egyéb segítségre irányul

– olvasható a minisztérium közleményében.

A román hatóságok április 5-én a bukaresti orosz nagykövetség tíz alkalmazottját utasították ki. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta akkor, hogy Moszkva ezt a lépést az Egyesült Államok és szövetségesei által az ukrajnai orosz különleges hadművelet lejáratására irányuló kampány részének tekinti.

A bolgár nagykövetnek átadott jegyzékben csak egy követségi alkalmazott neve szerepelt, mint akinek távoznia kell Oroszországból. Ez Moszkva szerint válaszlépés arra az oroszok szerint indokolatlan döntésre, mely szerint a szófiai orosz nagykövetség egyik diplomatája nemkívánatos személy az országban.