Közélet

Kiderült, hány orosz halhatott meg Ukrajnában: független becslés készült az orosz hadsereg veszteségeiről

Nagyjából 50 ezer orosz halhatott meg az ukrajnai háborúban – derült ki egy független statisztikai elemzésből. Két független oroszországi portál, a Mediazona és a Meduza a németországi tübingeni egyetem adatkutatójával együttműködve dolgozta fel az orosz kormány adatait, hogy kiderítse, mekkora lehet a valóságban Oroszország embervesztesége Ukrajnában.

Sem Oroszország, sem pedig Ukrajna nem közöl valós adatokat arra vonatkozóan, hogy hányan veszítik életüket a háborúban. A Kreml hivatalosan nagyjából 6000 katonájának a halálát ismeri be, azonban ez a szám feltételezhetően nem valós. A Mediazona és a Meduza, a két orosz független portál a németországi tübingeni egyetem egyik adatkutatójával együttműködve igyekezett feldolgozni az orosz kormány adatait, hogy megbecsülhesse az orosz áldozatok valós számát Ukrajnában.

RUSSIA-HISTORY-WWII-PARADE-REHEARSALA Russian serviceman gestures ahead of the Victory Day military parade general rehearsal with the Stalin-era skyscraper in the background, in central Moscow, on May 7, 2023. Russia will celebrate the 78th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: AFP

A vizsgálat során az Oroszországban a Covid-járvány alatt bevezetett statisztikai módszertant alkalmazták, illetve az öröklési nyilvántartásokat és a hivatalos halálozási adatokat dolgozták fel, hogy megbecsüljék, hogy 2022 februárja és 2023 májusa között hány 50 év alatti orosz férfi vesztette életét – az eredményeikről a South China Morning Post írt. Az SCMP hozzátette, hogy Oroszországban ellehetetlenítik, hogy a média a katonai veszteségekkel foglalkozzon. Az újságírók, akik ezzel kapcsolatban vizsgálódnak, zaklatással és büntetőeljárásokkal néznek szembe.

Az oroszországi független médium, a Mediazona a BBC orosz szolgálatával közösen, a közösségi médián keresztül kezdte felmérni (bejegyzések és feltöltött fényképek segítségével) a valós áldozatok számát. Július 7-ig ezzel a módszerrel 27 423 halott orosz katonát azonosítottak.

Ez a szám csak olyan katonák nevét tartalmazza, akiket név szerint, több forrásból is tudtunk azonosítani

– mondta Dmirtij Trescsanin, a Mediazona szerkesztője.

Egyre több hidegháborús fegyverre támaszkodik az orosz hadsereg

A hadtörténeti múzeumba zarándokolnak felszerelésükért az orosz katonák.

A Mediazona a Meduzával összefogva egy még átfogóbb vizsgálatot indított, hogy pontosabb számot kaphassanak a háború áldozatairól. Ehhez megszerezték az orosz hatóságokhoz benyújtott örökösödési ügyekről szóló feljegyzéseket. Az Országos Hagyatéki Nyilvántartásból származó adatok több mint 11 millió emberről tartalmaztak információt, akik 2014 és 2023 májusa között haltak meg.

A Russian serviceman takes part in the 'Vostok-2022' military exercises at the Uspenovskyi training ground (Sakhalin Island) outside the city of Yuzhno-Sakhalinsk on the Russian Far East on September 4, 2022. The Vostok 2022 military exercises, involving several Kremlin-friendly countries including China, takes place from September 1-7 across several training grounds in Russia's Far East and in the waters off it. Over 50,000 soldiers and more than 5,000 units of military equipment, including 140 aircraft and 60 ships, are involved in the drills. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: AFP

A nyilvántartás feldolgozásából kiderült, hogy 2022-ben a korábbi átlagnál 25 ezerrel több hagyatéki ügy volt Oroszországban a 15 és 49 év közötti férfiak esetében. Ez a szám 2023. május 27-ig 47 ezerre nőtt.

Trescsanin szerint ez az eddigi legpontosabb becslés a halálos áldozatok számára, de még így sem lehet teljesen megbízni ezekben az adatokban. 

Még ha vannak is forrásaink az orosz védelmi minisztériumban, nem lehetünk biztosak benne, hogy hozzáférnek az összes információhoz. Ráadásul ott van a Roszgvargyija, az Akhmat vagy a Wagner magánhadsereg, amelyekről még nehezebb adatot gyűjteni

– mondta  a Mediazona szerkesztője.

A német tübingeni egyetem adatszakértője, Dmitrij Kobak a többlethalálozásokat az orosz statisztikai hivatal halálozási adatain keresztül elemezte. Ennek alapján arra jutott, hogy 2022-ben 24 ezerrel több 50 év alatti férfi halt meg, mint a korábbi évek átlaga, ami egybevág a két orosz portál elemzésével a hagyatéki adatokkal kapcsolatban.

Az elemzések nem tartalmazzák az eltűnt, de hivatalosan halottnak nem nyilvánított oroszokat, illetve az annektált területek Oroszország oldalán harcoló lakosságát.

Kobak szerint a vizsgálatokkal kapott számok nincsenek kőbe vésve, és lehetnek hibák a számításokban, de az egyértelmű, hogy az áldozatok száma tízezres nagyságrendű. Szerinte a bizonytalanságok ellenére a becsléseik viszonylag pontosak.

 

 

háború Oroszország orosz hadsereg áldozat adat
Kapcsolódó cikkek