Az őszi lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozásként értelmezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a „jogállamellenes” lengyel kormánypárt legyőzéséről beszélt. „Betelt a pohár!” – írta Morawiecki kedden az X közösségi alkalmazáson (korábbi Twitter). Kijelentette: a demokratikusan megválasztott parlamenti többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki „ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását”.

France, Paris, 2022-08-29. Photograph by Xose Bouzas / Hans Lucas. Meeting between Mateusz Morawiecki, president of the Council of Ministers of Poland, and Emmanuel Macron, president of the French republic, at the Elysee Palace. Portrait of Morawiecki, President of the Council of Ministers of Poland, during the joint declaration to the press in the main courtyard of the Elysee Palace.France, Paris, 2022-08-29. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Reunion entre Mateusz MorawieckI, president du Conseil des ministres de Pologne, et Emmanuel Macron, president de la republique francaise, au Palais de l Elysee. Portrait de Morawiecki, president du Conseil des ministres de Pologne, lors de la declaration conjointe a la presse dans la cour d honneur du Palais de l Elysee. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

A lengyel kormányfő felidézte: Manfred Weber „azon EP-frakció német vezetőjeként”, amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a legyőzendő pártok közé sorolta vasárnap a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot (PiS).

Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!

– írta Morawiecki. Ezzel arra utalt, hogy Weber a ZDF német televízióban kijelentette: minden pártnak el kell fogadnia a jogállamiság elvét, és amelyik ezt nem teszi, „mint például a német AfD, a francia Le Pen (vezette Nemzeti Tömörülés) vagy a PiS Lengyelországban, az az ellenségünk, és le fogjuk győzni”.

Morawiecki ezért október 2-ra tévévitára invitálta Webert.

A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!

– írta. Hozzátette: a következő napokban kész megbeszélni egy ilyen „ütközet” részleteit.

Ha a németek elismerik, hogy be akarnak avatkozni a lengyelországi választásokba, akkor álljanak ki nyílt sisakkal!

– tette hozzá. Felszólította az EPP frakcióvezetőjét, hogy ezúttal ne vegye igénybe Donald Tusk segítségét.

A PO az EPP tagja az Európai Parlamentben, a párt élén Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács és az EPP volt elnöke áll. A PO elnöke október 1-jére Varsóba ellenzéki tüntetést jelentett be.

Brutális összeg kell ahhoz, hogy a lengyelek még több ukrán gabonát vehessenek át

A határátkelőknél lévő kamionterminálokat is ki kell bővíteni, illetve a vasúti infrastruktúrát is fejleszteni kell.

Weber már júniusban is kijelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak: frakciója „a radikálisokat kizáró irányvonal” mellett áll ki, és ennek jegyében „tűzfalat épít” a PiS-szel szemben. „Az egyetlen erő vagyunk, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába” – mondta. A lengyel kormányszóvivő akkor szintén a közeledő lengyel parlamenti választás befolyásolásával vádolta meg a német politikust.

Kedd este Morawiecki az X-en közzé is tette a Webernek címzett meghívólevelet, amelyben azt javasolja, hogy a vitát valamelyik tévében, illetve más médiumban közvetítsék. 

A megvitatandó témák közül a lengyel kormányfő a migrációs válságot, a társadalmi és gazdasági kérdéskört emelte ki.

Ha Németország úgy döntött, hogy „beismeri a lengyel választásba történő beavatkozás szándékát”, a kérdést nyílt fórumon kell megbeszélni – áll a levélben.

Morawiecki szerint a kortárs történelemben nem fordultak elő a Weberéhez hasonló kijelentések, amelyeket – mint írta – „közvetlen beavatkozási kísérletnek” lehet minősíteni az október 15-i választás előtt.

Lengyelországot nem kell kioktatni demokráciából, mert a Szolidaritás mozgalomnak köszönhetően Európának ebben a részében ma létezik a szabadság és a demokrácia

– fogalmazott a lengyel kormányfő.