A francia állami iskolákban a gyerekeknek tilos lesz abaját (franciául abaya) viselniük – jelentette ki a francia oktatásügyi miniszter még a tanév kezdete előtt. Az abaja egy hosszú, laza, köntösszerű ruha, amelyet jellemzően az egész muszlim világban hordanak a nők. Az abaja teljesen zárt viselet, általában fekete színű szokott lenni, de egyre gyakoribbak a színes változatok is.

A young woman as seen walking in the camp wearing the traditional muslim abaya. Inside the new Refugee camp in Samos island that has been created in Greece with the support of the EU, as it is the first EU-funded closed controlled facility, the new Samos RIC ( Reception and Identification center) as Europe will spend 276 million euros of EU money for new camps on the islands of Samos, Lesbos, Chios, Kos and Leros . Daily life in the new migrant camp with the prefabricated houses, a closed controlled facility where people can enter only by using their card in addition to their biometrical fingerprint. The new camp can host up to 3500 people split in 8 different main areas according to the group category or ethnicity and there is also a prison like detention facility. On September 21 the authorities moved all the remaining people from the former camp located in Vathi - Samos to the new one without any problems and resistance. Building and additional work is still in process. Police and private security do a screening - security check before entering in the camp. Right now 283 people are located in the new facility that was officially opened a few days ago with European representation. In the camp operate some NGO like euro relief, msf nearby, in addition to IOM and UNHCR. After the relocation asylum seekers complained about the lack of shadow, the quality of food and the distance from the town. The camp has residents from Syria, Iraq, Afghanistan, Somalia and other African countries. The official name is the Closed Controlled Access Center of Samos, run by the Greek government from the Ministry of Migration & Asylum. Zervou, Samos Island, Greece on September 23, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Franciaországban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a vallás kizárása a közoktatásból. A 19. században a törvények kitiltották a katolikus befolyást az állami iskolákból, a 21. században pedig az egyre növekvő muzulmán kisebbség miatt lépnek fel a vallási jelképek ellen az oktatási intézményekben. Ennek keretében már kitiltották az iskolákból a vallási jelképeket, illetve egyre több vallásos viseletet is eltávolítanak az oktatásból.

A francia állami iskolákban többek között tilos keresztet, kippát vagy iszlám fejkendőt viselni.

Az iszlám fejkendőket még 2004-ben tiltották ki az iskolákból, 2010-ben pedig a teljes arcot eltakaró kendőket száműzték a nyilvános helyekről. Ezek a döntések az iszlám világ felháborodását váltották ki.

Abaját többé nem lehet viselni az iskolákban

– jelentette ki a francia oktatási miniszter, Gabriel Attal egy televíziós interjúban. Hozzátette, hogy a cél az, hogy amikor valaki belép egy osztályterembe, ne lehessen ránézésre azonosítani a gyerekek vallását.

Betiltaná a Korán-égetést Dánia

A szólásszabadságnál erősebbnek bizonyult a muszlimok érzékenysége.

Több hónapos vitát váltott ki az abaja kitiltása az iskolákból a francia törvényhozásban. A jobboldali pártok kiálltak a tiltás mellett, a baloldal viszont a szabadságjogok megsértését hozta fel a döntés ellen. A hidzsábbal szemben az abaja betiltása vitákat generált, mivel a Muszlim Hit Francia Tanácsa szerint az nem vallási jelkép, pusztán egy, a Közel-Keleten elterjedt viselet.

A francia belpolitikát rendkívül megosztja a vallási jelképek kérdése. A baloldal a liberális értékek mentén ellene van, hogy az állam beleszóljon, hogy a polgárok miként éljék meg a hitüket, miközben a jobboldal a francia társadalom védelmét látja az iszlám visszaszorításában.