Az esztergomi robbantó, aki egy gázpalack felrobbantásával megölt egy rendőrt, és nyolc másik embert megsebesített, Ambrus Attila, a Viszkis rabló néven hírhedtté vált egykori bankrabló szomszédja volt.

20220801 SzemenyeTíz éve szabadult, 16 éve kerámiázik, Szemenyén is a portékáit kínálta - Ambrus Attilával beszélgettünkKépen: Ambrus Attila „Viszkis rabló” korongozni tanította a kisfiút. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Ambrus Attila a Blikknek elmondta, hogy a szomszédjában élő férfi viselkedésén látszott, hogy egyszer valami nagy bajt fog keverni. A volt jégkorongozó hozzátette, hogy szerinte a rendőrségnek már rég le kellett volna kapcsolnia.

Második robbanástól tartottak Esztergomban

A helyszínre honvédségi és rendőrségi tűzszerészek is kivonultak, és a híradások szerint a robbanás után a rendőrök alaposan átkutatták a helyszínt.

A házhoz szerdán délután érkeztek ki a rendőrök és a TEK emberei. Őrizetbe akarták venni a körözés alatt álló férfit, azonban mivel tartottak tőle, hogy öngyilkosságot kísérelhet meg, ezért négy és fél órán keresztül tárgyaltak vele, hogy adja fel magát. Végül a helyszínen lévő parancsnok elrendelte, hogy vegyék őrizetbe, a TEK emberei be akartak jutni a házba, azonban a férfi ekkor egy flexszel belevágott egy gázpalackba, amely felrobbant.

Ambrus Attila telefonon adott interjút a Blikknek. Elmondta, hogy a férfi néhány száz méterre lakott tőle. Szerinte a környéken a robbantót agresszív bajkeverőként ismerték. 

Volt több összetűzése a hatóságokkal, közüzemi tartozást is felhalmozott, valamint gyűlölte a rendszert és a rendőröket. 

Ambrus szerint csak idő kérdése volt, hogy valami nagy bajt csináljon. A férfi egyébként masszőrként dolgozott. Kiderült, hogy a tartozásai miatt ki akarták lakoltatni, illetve az autóját már korábban lefoglalták.

Nagyon sok apró tényező miatt jutott el idáig. Az egész igazságszolgáltatásra, a rendőrökre is haragudott

– mondta Ambrus Attila. Hozzátette, hogy a rendőrök pontosan ismerték az elkövetőt, illetve azt is tudni lehetett, hogy készül valamire, de igazából senki nem vette komolyan.