Az esztergomi robbantásban elhunyt Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst a belügyminiszter, Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította. Emellett Kónyát, aki a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettese volt, főhadnaggyá nevezték ki.

Fotó: Kormany.hu

Kónya Gábor szeptember 20-án halt meg szolgálat közben. Társaival egy körözött férfit próbáltak elfogni, azonban a célszemély szándékosan gázrobbanást okozott. A robbanásban nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg. Őket azonnal ellátták, a többségük már az otthonában lábadozik. Öten vannak még mindig kórházban. Közülük egy rendőr állapota súlyos, de nem életveszélyes. Őt intenzív osztályon ápolják, és légzéstámogatásban részesítik. A másik négy rendőr nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A sérülteket a belügyminiszter elismerésben részesítette.

Második robbanástól tartottak Esztergomban

A helyszínre honvédségi és rendőrségi tűzszerészek is kivonultak, és a híradások szerint a robbanás után a rendőrök alaposan átkutatták a helyszínt.

Pintér Sándor – a rendészeti államtitkár és a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kíséretében – 2023. szeptember 21-én meglátogatta a kórházban a nem intenzív osztályon ápolt sérülteket, akiknek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt.