A szerdai, esztergomi robbanás pont abban a pillanatban történt, amikor behatoltak a Terrorelhárítási Központ munkatársai. A detonáció porig rombolta a házat, kioltotta egy rendőr életét, valamint több kollégáját és tűzoltókat is megsebesített. A robbanásban az elkövető is meghalt.

A Központi Nyomozó Főügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást. Az elhunyt rendőr a Kemma információi szerint a TEK munkatársa volt.

Esztergomba érkezett a TEK főigazgatója, Hajdu János is, aki az ügyészekkel és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreivel tart helyszíni szemlét. 

Az eddigi információk szerint rendőri mulasztás nem történt az ügyben.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett, úgynevezett bűnügyi feladat miatt vonult ki a helyszínre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre. A férfi ekkor idézhette elő szándékosan a gázrobbanást.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket, 

tájékoztatás az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzése után, péntekre várható, addig a közvélemény türelmét kérik.

A Komárom-Esztergom vármegyei hírportál szerint egyes vélemények szerint  ki akarták kapcsolni az áramot a férfinél, aki azzal fenyegetőzött, hogy ha ezt megteszik, akkor robbantani fog. A robbanás erejét jelzi, hogy még a szomszéd utcában is beleremegtek az ablakok.

Sajtóinformációk szerint a robbantó kocsiját már korábban lefoglalták az elkövető tartozásai miatt, aki emiatt is haragudott a rendőrökre, akiket többször is megfenyegetett. A túsztárgyaló pszichológus négy és fél órán keresztül próbálta lebeszélni tettéről.

A környékbeliek nem voltak jó véleménnyel a robbantóról, tartottak tőle, többször is hallották üvöltözni, noha egyedül élt. 

A helyiek attól is tartottak, hogy újabb robbanás lesz,

ami szerencsére nem következett be. A Blikk információi szerint  

J. László volt az, aki magára és az őt körülvevő rendőrökre robbantotta a házát.

A férfi körözését augusztusban rendelték el becsületsértés miatt. Közösségi oldalán fajgyűlöletre utaló tartalmak sokasága található, a zsidóságra és a kormány tagjaira ugyanúgy becsmérlő kifejezéseket használ. A lap szerint olyan cinikus bejegyzése is fellelhető, amelyben az emberi test mint lehetséges táplálékforrás szerepel. A posztjai alapján figyelemmel követte az orosz–ukrán háború történéseit is, és az oroszok mellett foglalt állást.