Közélet

Az orosz–ukrán háború 578. napja – összefoglaló

Herszoni kormányzói hivatal: egy nap alatt két orosz légicsapás érte Beriszlavot. A donyecki szakadár „népköztársaság” vezetője katonai cenzúrát és kijárási tilalmat vezetett be a régió orosz megszállás alatt lévő részében.

Oroszország vasárnap két légicsapást is végrehajtott a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav város és környéke ellen, aminek következtében két helyi lakos életét vesztette és többen megsérültek – közölte a herszoni kormányzói hivatal a Telegramon.
A közlés szerint a második légicsapás során az orosz hadsereg családi házakat rombolt le, egy nő meghalt. Megsérült egy rendőr, valamint egy 48 éves férfi és egy 60 éves nő is, valamennyiüket kórházba szállították. Korábbi közleményében a kormányzói hivatal azt írta, hogy az első légitámadásban megrongálódott egy kórház és egy mentőállomás. A második légicsapás a Beriszlavhoz közeli Lvove falut érte, ahol egy 67 éves férfi vesztette életét. 

Ukraine - The Hard Way Forward
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy tévéműsorban elmondta: a Donyeck megyei Bahmutnál – miután az ukrán csapatok az orosz erők egyik utánpótlási vonalát már elvágták – most azon vannak, hogy a többit is elvágják.

Jevlas szavai szerint az orosz hadsereg hosszú szünet után ismét próbára tette az ukrán védelmi képességet Bilohorivka településnél, azonban nem aratott sikert, az ukrán erők megsemmisítették a támadókat.
Denisz Pusilin, a donyecki szakadár „népköztársaság” vezetője közben rendeletben katonai cenzúrát és kijárási tilalmat vezetett be a régió orosz megszállás alatt lévő részében – jelentette az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál. 

Utasítása szerint be kell vezetni a távközlési rendszereken keresztül továbbított levelek és üzenetek katonai cenzúráját, valamint a telefonbeszélgetések ellenőrzését. Ezenfelül betiltott mindenféle gyülekezést és felvonulást, valamint nyilvános rendezvényt, továbbá a munkabeszüntetések minden formáját is a vállalatoknál.

Consequences of Russian shelling of AntonivkaANTONIVKA, UKRAINE - SEPTEMBER 14, 2023 - Houses are damaged as a result of the shelling of Russian troops, Antonivka, Kherson Region, southern Ukraine. The town suffers from Russian attacks every day.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP


Az ukrán katonai hírszerzésnél megerősítették szintén ennek az ukrán hírportálnak, hogy egy ukrán drón célzott támadással eltalálta az oroszországi Kurszk központjában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épületét. A műveletet az ukrán katonai hírszerzés hajtotta végre. Egyelőre nincs információ a kár mértékéről, illetve az esetleges áldozatokról. Roman Sztarovojt, a kurszki terület kormányzója előzőleg azt közölte, hogy a támadás következtében jelentéktelen kár keletkezett egy hivatali épület tetőszerkezetében.
Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap alatt több mint húsz összecsapás történt az ukrán és az orosz erők között. 

A jelentés szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége csaknem négyszázzal, hozzávetőleg 275 850-re emelkedett, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 21 drónt.

A háborús hírek hallatán rendre felmerül a kérdés, hogy valójában mennyire hitelesek az információk. Az ukrajnai háború ugyanis soha korábban nem látott információs zajban folyik, naponta jelennek meg hírek ellenőrizetlen forrásból. A Mandiner összeszedte, melyek voltak eddig a média legemlékezetesebb baklövései.

Lavrov: irreális az ukrán béketerv

Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat. Lavrov kijelentette, a konfliktus a harctéren fog megoldódni, ha Kijev és nyugati szövetségesei ragaszkodnak ehhez az állásponthoz.

Londoni professzor: Ukrajna katonai veresége végzetes csapás lesz a NATO számára, és erről a Nyugat tehet

Oroszország győzelemre áll a háborúban, és Ukrajna veresége egyértelműen a kollektív Nyugat veresége lesz, amiről kizárólag a Nyugat tehet – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában David Betz, a londoni King’s College professzora. Ennek fő oka a professzor szerint, hogy a modern hadviselésről alkotott nyugati elképzelésekkel szemben az orosz–ukrán háború sokkal inkább hasonlít az első világháborúhoz.

Ha fentről tekintünk a csatatérre, hosszú, ezer kilométernél is hosszabb távon húzódó lövészárkokat látunk, a mezők tele vannak a tüzérségi és rakétacsapások által hagyott kráterekkel

– mondta.

 

19:02

Moszkvából jelentik: előretörtek az orosz csapatok a donyecki frontszakaszon

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők négy támadását verték vissza a nap folyamán Veszele, Krasznohorivka, Marjinka és Himik közelében, amelyek során az ukrán fél 305 katonát veszített. Az orosz hadijelentés a frontvonal mentén elszenvedett ukrán összveszteséget 540 főben adta meg.

háború Ukrajna légicsapás
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek