Közélet

Megmérgezték az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségét

Nehézfémmérgezést fedeztek fel az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségénél. Marianna Budanova egészégi állapota már hosszabb ideje fokozatosan romlott, végül kórházba szállították, ahol kimutatták a mérgezést. Hírszerzési források szerint a nő szervezetében felgyűlt nehézfémekkel a hétköznapokban nem érintkezhetett, így tényként kezelik az emberölési kísérletet.

Megmérgezték az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetőjének, Kirill Budanovnak a feleségét, Marianna Budanovát – jelentette hírszerzési forrásokra hivatkozva a Babel című ukrán kiadvány.

Mercury,Pouring,From,A,Pipette,Onto,A,Reflective,Surface
A kép csak illusztráció.
Fotó: Shutterstock

A lap azt írta, hogy a nő nehézfém mérgezést kapott és jelenleg kórházban ápolják.

Az eddig napvilágot látott információk szerint Marianna Budanová egészségi állapota már régóta romlott, végül pedig elkerülhetetlen volt a kórházi kezelése. A Babelnak nyilatkozó forrás azt mondta, hogy

Ezekkel a nehézfémekkel (amik Marianna Budanova tüneteit okozzák) semmiképpen sem érintkezhetett a hétköznapokban. Ráadásul ezeket az anyagokat a katonaság sem használja. Az, hogy Budanova szervezetében kimutatták őket azt jelenti, hogy a nőt valaki megmérgezte.

Az ügyben emberölési kísérlet miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen – írta az orosz Ria Novosztyi.

Mi az a nehézfémmérgezés?

Általában azt gondolják, hogy fémmérgezést kizárólag a nehézfémek okozhatnak, pedig a legtöbb fém valamilyen formában káros az emberi szervezetre. Vannak anyagok, amik oldott formában, mások önmagukban is veszélyesek. Az viszont egyértelmű, hogy az emberre legkárosabbak a nehézfémek, különösen az ólom, a higany és az arzén. 

A nehézfémmérgezés tünetei visszafordíthatatlan károsodást, vagy akár halált is okozhatnak 

írta a Cleveland Clinic.

A nehézfémmérgezés lényege, hogy az érintkezés hatására nehézfém molekulák kerülnek a szervezetbe. Ahogy ezek felhalmozódnak elkezdenek kötődni a sejtekhez és megakadályozzák, hogy azok ellássák a funkciójukat. A nehézfémek természetes módon keletkeznek a földkéregben, a felhasználásuk pedig igen elterjedt a hétköznapjainkban. Minimálisan így bejutnak a szervezetbe, de ez nem feltétlenül okoz gondot, ameddig egy bizonyos szintre nem halmozódnak fel.

A nehézfémek közül az ólom a leggyakrabban az ivóvízből kerülhet a szervezetbe, hiszen a régi vízvezetékek ólomból készültek. Emellett a halételek is tartalmazhatnak nehézfémeket. Az arzén több rovar- és gyomírtó készítményben is jelen van, belégzéssel, vagy a bőrrel érintkezve ezek is a szervezetbe juthatnak. A higannyal leggyakrabban a régi lázmérők esetében találkozhatunk.

Mik a nehézfémmérgezés tünetei?

A nehézfémmérgezésnek számos tünete lehet. Jelentkezhet hasfájás, valamint végtagzsibbadás. Gyakran hasmenéssel és hányingerrel is jár, valamint lecsökkenthet a test belső hőmérséklete és hidegrázás kínozhatja a beteget. Felléphet dehidratáltság és jellemző a gyengeség, valamint előfordul torokfájás, torokkaparás is.

Ahogy nő a nehézfém mennyisége a szervezetben a tünetek is úgy lesznek egyre súlyosabbak. Aritmia és vérszegénység léphet fel, valamint az agykárosodás és a memóriavesztés is előfordulhat. A légzés nehézzé válhat, több belsőszerv pedig, különösen a vese és a máj károsodása is jellemző. A rák kialakulásának a kockázata nagy mértékben megugrik. A terhes nőknél vetélés következhet be.

Aki nehézfémmérgezésre utaló jeleket vesz észre magán, az sürgősen keresse fel az orvosát.

 

mérgezés ukrán hírszerzés orosz-ukrán háború merénylet nehézfém
Kapcsolódó cikkek