A brit miniszterelnök szerint Izraelnek egyértelműen jogában áll az önvédelem a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista csoport októberi támadása nyomán, de ezt a jogát csak a humanitárius törvények betartásával gyakorolhatja. Rishi Sunak hétfői skóciai látogatásán újságíróknak nyilatkozva kijelentette: máris túl sok civil halt meg, és senki nem szeretné, hogy ez a konfliktus a szükségesnél akár csupán egyetlen nappal is tovább tartson.

Britain's Prime Minister Rishi Sunak (C) walks with Scottish Conservative leader Douglas Ross (3R) and Station Commander Group Captain Jim Lee (2R) as he speaks with RAF military personnel during his visit to Royal Air Force (RAF) base Lossiemouth in Moray, north east Scotland on December 18, 2023, to recognise soldiers for their service. (Photo by Jeff J Mitchell / POOL / AFP)
Fotó: Jeff J Mitchell / POOL / AFP

A konzervatív párti brit kormányfő megerősítette, hogy London fenntartható tűzszünetet szorgalmaz, amelynek részét képezi a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok szabadon engedése, az izraeli területek elleni rakétatámadások beszüntetése és a jelenleginél több segélyszállítmány bejuttatása a Gázai övezetbe.

Sunak hétfői nyilatkozata után nem sokkal a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kijelentette: az izraeli hadseregnek nagyobb hangsúlyt kell helyeznie arra, hogy a gázai hadművelet a Hamász vezetőit és operatív embereit vegye célba. A Downing Street illetékese hozzátette ugyanakkor: nem szabad elfelejteni, hogy a Hamász szándékosan kockáztatja palesztin civilek életét, amikor a civil lakosságon belül helyezi el egységeit.

A brit kormány részéről egy napon belül másodszor hangzott el olyan hivatalos nyilatkozat, amely a palesztin civilek fokozottabb védelmét sürgeti Izrael részéről. David Cameron brit és Annalena Baerbock német külügyminiszter a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent közös cikkében úgy fogalmazott, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez és a Hamász jelentette fenyegetés felszámolásához, 

de tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius törvényeket, és különbséget kell tennie terroristák és civilek között.

Cameron és Baerbock cikke szerint Izrael nem nyerheti meg a Hamász ellen vívott háborúját, ha hadműveletei lerombolják a békés együttélés esélyét is a palesztinokkal. A ciszjordániai szélsőséges telepesek a kétállami megoldás elérésére irányuló összes erőfeszítést igyekeznek megtorpedózni, erőszakkal elűzve otthonukból a palesztinokat – írta a két politikus.

David Cameron – aki 2010 és 2016 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt, és Rishi Sunak nevezte ki a minap külügyminiszterré – új tisztségében hozott egyik első intézkedéseként megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak. A londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke, Alicia Kearns a BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn kijelentette: Izrael megsértette a nemzetközi jogot, mivel a gázai hadműveletek túlmentek az önvédelem határain.

Kiderültek a részletek a Gázában megölt izraeli túszokról

Három fiatal izraeli túsz halt meg, amikor a saját hadseregük tüzet nyitott rájuk. Az Izraeli Védelmi Erők összecsaptak a Hamásszal Gázában, amikor az egyik épületből három férfi rohant elő egy botra erősített fehér ruhadarabbal. Az egyik katona attól félt, hogy ez a terroristák trükkje, ezért tüzet nyitott a félmeztelenül rohanó túszokra.