Közélet

Már legalább 17 újságíró halt meg Gázában a háború kezdete óta

Az Újságírók Védelmének Bizottsága adatai szerint tavaly összesen 68 sajtómunkást öltek meg világszerte.

Október óta már legalább 17 újságíró vesztette életét a Közel-Keleten haditudósítás során – közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő újságíró-szervezet csütörtökön.

Palestinian journalist Sari Mansour killed in Israeli attack in Gaza
Sari Manszúr palesztin újságíró meghalt egy izraeli támadásban Gázában.
Fotó: Anadolu via AFP

A szervezet szerint megdöbbentően magas a Gázában meggyilkolt újságírók száma. A jelentés szerint az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti harcok kezdete óta 13 újságíró a Gázai övezetben, egy Izraelben, három pedig Libanonban halt meg.

Már több mint 14 ezer külföldit evakuáltak Gázából

Az egyiptomi menekültek száma is átlépte a kétezret.

Ezzel a háborús övezetekben megölt újságírók száma idén már huszonháromra emelkedett a tavalyi hússzal szemben – állt a jelentésben. A szervezet adatai szerint Kamerunban, Maliban, Szudánban, Szíriában és Ukrajnában is haltak meg médiamunkások. Az RSF jelentése szerint idén a világon már 45 újságíró halt meg a munkájával kapcsolatos tevékenysége során. Ez a legalacsonyabb szám 2002 óta, akkor 33 haláleset történt. 2022-ben világszerte 61 újságíró és egyéb médiamunkás vesztette életét.

Ennek azonban nem szabad elhomályosítania azt a tényt, hogy az újságírók nagyon magas árat fizetnek minden háborúban a tudósításaikért

– közölte az RSF. A szervezet szerint összesen már 58 újságíró vált a háború áldozatává Gázában, a friss jelentésben szereplő 17 ember pedig közvetlenül a munkavégzés során vesztette életét.

Az Újságírók Védelmének Bizottsága nevű szervezet legutóbbi összesítése szerint már legkevesebb 63 újságíró és médiamunkás halálát okozták a harcok. A szervezet adatai szerint tavaly összesen 68 sajtómunkást öltek meg világszerte.

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) újabb csapásokat hajtott végre a Hamász ellen Gázában és a Hezbollah alakulatai ellen Dél-Libanonban. Az IDF katonái szerdán az egész Gázai övezetben folytatták a harcot, és a katonai szóvivő szerint az iszlamista Hamász számos terroristája vesztette életét.

A Gázai övezet északi részén egy ejtőernyős csapat a Hamász Sedzsajia zászlóaljának főhadiszállásaként szolgáló iskolakomplexumot semmisített meg.

Az övezet déli részén, Hán Júniszban fegyvereket és hadieszközöket találtak az izraeli egységek, és felszámoltak két aknát, valamint egy rakétakilövő helyet.  

 

izraeli háború gáza háború újságíró
Kapcsolódó cikkek