Közélet

Kiderültek a részletek a Gázában megölt izraeli túszokról

Három fiatal izraeli túsz halt meg, amikor a saját hadseregük tüzet nyitott rájuk. Az Izraeli Védelmi Erők összecsaptak a Hamásszal Gázában, amikor az egyik épületben három férfi rohant elő egy botra erősített fehér ruhadarabbal. Az egyik katona attól félt, hogy ez a terroristák trükkje, azért tüzet nyitott a félmeztelenül rohanó három túszra.

Három túszt ölt meg véletlenül az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Gázában még pénteken. A katonák a hadművelet során tűzharcba keveredtek a Hamász terroristáival, amikor Yotam Haim (28), Samer Talalka (22) és Alon Shamriz (26) meghalt.

Protest after IDF Admits to Accidentally Killing Of Three Hostages In Gaza12/17/2023 Tel Aviv Israel. Families of the hostages set up tents to sleep in after marching to the Kirya on December16, 2023 in Tel Aviv Israel. On Friday, the IDF said its forces accidentally killed three hostages being held in Gaza when it mistakenly identified them as potential threats. Yotam Haim, Samer Talalka, Alon Shamriz were kidnapped from southern Israel on Oct. 7 by Hamas militants and taken back to the Gaza Strip. Israel launched an air and ground campaign in Gaza soon thereafter in an effort to defeat Hamas; in November, a weeklong ceasefire allowed for the negotiated release of some hostages, but more than 100 remain in captivity. (Photo by Dima Vazinovich / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó: AFP

A gázai művelet során az IDF masszív ellenállásba ütközött, a terroristák bevették magukat egy lakónegyedbe. Az összecsapás közben az egyik épületből három félmeztelen férfi kezdett el az izraeli katonák felé rohanni, az egyikük egy botra erősített fehér ruhát lengetett – írta meg a BBC. Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztviselő elmondta, hogy az IDF egyik katonája kockázatosnak érezte, hogy a vonalaik mögé engedje a több tíz méterről rohanó három férfit. Végül arra jutott, hogy a terroristák próbálkozhatnak egy átveréssel, ezért tüzet nyitott. Ketten azonnal meghaltak, a harmadik férfi pedig sebesülten visszafutott az épületbe.

Mivel a szakasz parancsnoka éber segélykiáltásokat hallott, tűzszünetet rendelt el. Később a sebesült túsz ismét előkerült az épületből, de nem élte túl a sérülését. Az nem világos, hogy a három férfit a Hamász szabadon engedte, hátrahagyta, vagy esetleg sikerült megszökniük.

Az IDF a Hamász visszavonulása után átkutatta az épületet és 

találtak egy fehér lepedőt, amire étellel volt rákenve az „SOS” és a „3 túsz” feliratok. 

A körülményekből ítélve a három férfit régebb óta tarthatták fogva az épületben.

This handout picture released by the Israeli army on December 17, 2023 reportedly shows a makeshift sign reading in Hebrew "help, 3 hostages" using leftover food remains by by the three Israeli hostages who were mistakenly killed by Israeli forces, found after searches in a building adjacent to where the incident took place. The Israeli army said its troops shot and killed three Israeli hostages on December 15 in Shejaiya (a battleground neighbourhood of Gaza City), after "mistakenly" identifying them as a threat. (Photo by Israeli Army / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Handout / Israeli Army' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Fotó: AFP

Izraelen egyre nagyobb a nyomás, hogy alkut kössön a maradék túszért

A nemzetközi közösség és izraeli civilek egyre nagyobb nyomást helyeznek Benjamin Netanjahu kormányára, hogy kössön tűzszünetet a túszok szabadságáért cserébe. Korábban nagyjából 100 túszt sikerült kiszabadítani ideiglenes fegyvernyugvásért és izraeli börtönökben fogvatartott palesztinokért cserébe. A miniszterelnök egyelőre tartja magát ahhoz, hogy a túszok és Izrael érdeke is az, hogy fokozzák a katonai nyomást a Hamászon.

Israel Palestine WarIsraelis demand immediate release of hostages in front of the Presidential Palace in Jerusalem on Dec. 16, 2023. Israeli forces killed three Israeli hostages mistakenly in Gaza. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Toshiyuki Fukushima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: AFP

Feltételezések szerint még 120 túsz lehet a terroristák kezén. 

Miközben Izrael folytatja a hadjáratot Gázában, a Hamász beszámol a palesztin lakosság ellen elkövetett rémségekről. Egy friss közlemény szerint csak vasárnap 90 civil halt meg a légi csapásokban, amikor találat ért egy jabaliai menekülttábort. A harcokban eddig több mint 18 ezer ember halhatott meg és több százezer civilnek kellett elmenekülnie az otthonából.

Az ártatlanok védelme érdekében egyre több ország próbálja rávenni Tel-Avivot, hogy hirdessen tűzszünetet, legutóbb a francia külügyminiszter, Catherine Colonna utazott ezért Izraelbe. A Netanjahu korány vezető diplomatája viszont közölte, hogy a tűzszünet olyan ajándék lenne a Hamásznak, amit országa nem fog megadni.

 

Izrael Gáza túsz tűzszünet Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek