Az oroszok által a szombatról vasárnapra virradó éjszaka indított 12 Sahed-136/131 típusú drónból 10-et lelőtt az ukrán légierő – írta a The Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál vasárnap reggel.

Military mobility of 58th Motorized Brigade in Donetsk Oblast
Ukrán katona és egy orosz drón. Fotó: Anadolu via AFP

Az iráni gyártmányú drónokat az oroszországi Primorszk-Ahtarszk kikötőváros környékéről indították a krasznodari terület déli részén. Emellett az ukrán hadsereg szerint legalább egy Kh-59-es cirkálórakétát Belgorod térségéből is indítottak.

A Herszon és Mikolajiv megyéken keresztül Ukrajna légterébe behatolt drónok többségét a déli védelmi erők lőtték le a Mikolajiv felett, a többit pedig a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij terület Sztarokosztyantyiniv körzetében fogták el.

A légvédelem aktív volt a Hmelnyickij területen – közölte Szerhij Tjurin, a regionális katonai közigazgatás vezetőjének első helyettese hivatalos Facebook-oldalán.

A polgári infrastruktúrában keletkezett károkról vagy áldozatokról nem érkezett információ, azt azonban a légierő közölte, hogy a Kh-59-es rakéta nem érte el a célját.