Közélet

Izrael beadta a derekát: újabb tűzszünet lesz Gázában

Az Egyesült Államok és Katar közbenjárásának köszönhetően újabb tűzszünet lesz Gázában. Izrael túszokért cserébe négy napra felfüggeszti az övezet elleni támadásokat.

Washington és Doha közbenjárásának köszönhetően újabb tűzszünetre kerül sor az izraeli háborúban. A megállapodás értelmében a Hamásznak négy nap alatt legalább 50 túszt szabadon kell engednie. Ezért cserébe Izrael erre az időre felhagy a Gáza elleni támadásokkal. Az október 7-i támadáskor a terroristák nagyjából 240 embert hurcoltak el Izraelből.

A picture taken from Rafah on the southern Gaza Strip on December 6, 2023, shows the minaret of a mosque silhouetted against the setting sun amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. Israeli forces were encircling southern Gaza's main city on December 6, battling Hamas militants through streets and buildings in some of the most intense combat of the two-month war. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Fotó: AFP

A tűzszünetről Katar osztott meg információkat, és azt is közölte: a következő 24 órában derülhet ki, hogy mikor kezdődik a négynapos fegyvernyugvás 

írta meg az Independent. Az ENSZ már régóta kampányol egy újabb tűzszünetért, mivel Izrael folyamatos támadásai mellett nem lehet bejuttatni a palesztinoknak szánt segélyszállítmányokat az övezetbe. Becslések szerint Gázában az elmúlt két hónapban több mint 11 ezer ember halt meg.

A Gázában dolgozó orvosok már nem tudják tartani a lépést a sebesültek és a betegek számával. Az övezetben alig van víz, az áramkimaradások is folyamatosak. A kórházak zsúfolásig megteltek emberekkel. Egészségügyi dolgozók azt közölték, hogy már nem képesek számon tartani a halottakat.

Az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokat a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is segíti. A szervezet természetesen nem hozhat döntéseket, de tanácsokkal látja el a feleket.

Amerika szerint Izrael nem tartja be a civilek védelmére tett ígéreteit

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Izraelnek továbbra is a civilek védelmét kellene elsődlegesnek tekintenie, és biztosítania kell a menekülteknek az élelmet és az egészségügyi ellátást.

 

izraeli háború terrorista segélyszállítmány Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek