Közélet

Amerika szerint Izrael nem tartja be a civilek védelmére tett ígéreteit

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Izraelnek továbbra is a civilek védelmét kellene elsődlegesnek tekintenie, és biztosítania kell a menekülteknek az élelmet és az egészségügyi ellátást.

A civilek erősebb védelmére szólította fel az amerikai külügyminiszter csütörtökön Izraelt a Gázai övezet déli részében indított offenzívával kapcsolatban, kiemelve, hogy még mindig rés tátong Izrael civilek védelmére tett ígéretei és a szárazföldi harc során történtek között.

Fotó: AFP

„Izraelnek továbbra is elsődleges fontossággal kell kezelnie a civilek védelmét” – jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Antony Blinken, nem sokkal David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után. Leszögezte, rendkívül fontos a kommunikációs csatornák megőrzése annak érdekében, hogy az emberek tudják, hova és mikor tudnak menni, valamint világossá kell tenni azokat az idősávokat is, amikor lehetőségük van a mozgásra. Hozzátette: 

biztosítani kell az élelmet, ivóvizet és egészségügyi felszerelést azokon a helyeken, ahol a civilek meghúzódhatnak.

Mint mondta, Washington erről rendszeresen egyeztet az izraeli féllel, a többi között Joe Biden is szóba hozta a nap folyamán Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén. Blinken mellett Kamala Harris alelnök és Lloyd Austin védelmi miniszter is nyilvánosan felszólította Izraelt, törekedjen a precízebb támadásra a Gázai övezet déli részén annak érdekében, hogy elkerülje a nagyszámú civil áldozatot.

Egyre nehezebb megvédeni a gázából menekülőket, mivel a területen már nincs olyan pont, ahol a sérülteket és a betegeket biztonságosan el lehetne helyezni. A menedékhelyek zsúfolásig megteltek, de igazából ezeken a pontokon sincsen senki biztonságban.

 

izraeli háború Izrael menekültek gázai övezet
Kapcsolódó cikkek