Közélet

Az izraeli háború 115. napja – Irán tagadja, hogy bármi köze lenne az amerikai katonák elleni támadáshoz

Teheránnak semmi köze nem volt a vasárnapi támadáshoz, amiben három amerikai katona életét vesztette. Fegyveres csoportok a Szíria határához közel fekvő Torony (Tower 22) amerikai katonai bázist támadták meg. A támadás sikeres volt, a halálos áldozatok mellett 25-en megsebesültek. Joe Biden a felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott, hogy a felelősségre vonás „idejét és módját” az Egyesült Államok fogja megválasztani.

Teherán nem vett részt abban a támadásban, amelyben három amerikai katona életét vesztette, és 25-en megsebesültek Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében – áll abban a közleményben, amelyet Irán ENSZ-képviselete tett közzé hétfőn.

Joe Biden kemény válaszcsapást ígért a meghalt amerikai katonák miatt.
Fotó: AFP

Iránnak semmi köze nem volt az amerikai támaszpont elleni támadáshoz

– idézte az IRNA állami hírügynökség a közleményt, amely szerint az amerikai erők és helyi fegyveres csoportok közötti konfliktusok állnak a súlyos incidens hátterében.

Joe Biden amerikai elnök az Irán által támogatott csoportokat hibáztatta az amerikai erők elleni dróntámadásért, amely az első halálos csapás volt amerikai erők ellen az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között zajló fegyveres konfliktus tavaly októberi kezdete óta, jóllehet a konfliktust elindító izraeli Hamász-támadás óta megszaporodtak a térségben állomásozó amerikai egységek elleni rakéta- és dróntámadások.

Tagadta Irán érintettségét Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő is. Kijelentette, hogy a Teheránt érő vádaskodás alaptalan. A helyi fegyveres csoportok egyébként sem iráni utasításra cselekszenek – szögezte le.

A támadást a 22-es Torony (Tower 22) elnevezésű katonai őrhelyen állomásozó amerikai egységek ellen követték el, ami Jordánia területén fekszik, közel Szíriához. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy a légvédelmi eszközök miért nem léptek működésbe, hogy elhárítsák a támadást.

Az amerikai médiában megszólaló katonai elemzők úgy fogalmaztak, hogy az amerikai egységeket támadó fegyveresek azzal, hogy amerikai katonákat öltek meg, átléptek egy határt, ami az elrettentésre épülő amerikai Közel-Kelet-politika megváltozásához vezethet, és ezzel párhuzamosan a közel-keleti konfliktus kiéleződéséhez.

Joe Biden vasárnap a felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott, hogy a felelősségre vonás „idejét és módját” az Egyesült Államok fogja megválasztani.

 

 

15:30

A teljes izraeli csapatkivonáshoz köti a békét a Hamász

A Hamász korábban az összes, azaz több ezer, izraeli börtönökben raboskodó palesztin fogoly elengedését szabta feltételül az övezetbe általa októberben elhurcolt izraeli túszok elengedéséért.

12:58

Elszabadulhat a pokol az olajpiacon, ám még elkerülhető a közel-keleti eszkaláció

Egyre idegesebben reagál az olajpiac a Vörös-tengeri kereskedelmi útvonal fojtáspontjánál végrehajtott fegyveres támadásokra. Egyelőre azonban az olajpiacon még bíznak a józan észben, azaz a további eszkaláció elkerülésében.

12:57

A Vörös-tengeri húszi támadások miatt elapadt az alaktrészellátás a német Tesla-gyárban: két hétre leállt a termelés

A Tesla amerikai elektromos járműgyártó a vörös-tengeri áruszállításban tapasztalható fennakadások miatt két hétre leállította termelésének döntő részét a Berlin melletti gigagyárában.

irán Jordánia Egyesült Államok támadás
Kapcsolódó cikkek