Közélet

Meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt Orbán Viktor, hogy a NATO-tagságról tárgyaljanak

Ezen a héten szavazhat a török parlament Svédország NATO-csatlakozásáról, így Magyarországnak is lépnie kell az ügyben. Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja várhatóan a csatlakozás ratifikálása mellett fog érvelni, így hazánk maradhat az utolsó nemzet, amelyik blokkolja az észak-atlanti szövetség bővülését. Orbán Viktor a csatlakozás megtárgyalása érdekében meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt.

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson arrives for a meeting hosted by Denmark on the future of the EU at Christiansborg Castle in Copenhagen, Denmark, on November 14, 2023. The heads of state and government from Bulgaria, Finland, Ireland, Latvia and Sweden took part in the meeting. (Photo by Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Ulf Kristerssont Magyarországra invitálta Orbán Viktor, hogy egyeztessenek a svéd NATO-csatlakozásról.
Fotó: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével 

– mondta Havasi Bertalan.

Még ezen a héten szavazhat a svéd NATO-tagságról a török parlament

Orbán Viktor meghívása nem sokkal azt követően történt, hogy kiszivárgott a török parlamentből az az információ, hogy ezen a héten szavazhatnak a Svédország NATO-csatlakozásáról. Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja és szövetségesei többségben vannak a törvényhozásban, és a csatlakozás ratifikálását fogják indítványozni.

Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül. Svédország NATO-tagsága megerősítené a szövetség északi szárnyát és segítené a szövetség keleti szárnyának védelmét is. Stockholm az Ukrajna elleni orosz inváziót követően kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe, párhuzamosan Finnországgal – idézi fel a Bloomberg. Finnország azóta már a szövetség tagjává vált.

A svéd csatlakozással szemben azonban Erdogannak aggályai voltak, miután a török álláspont szerint Stockholm olyan kurdoknak is menedékjogokat ad, akik az Ankara által terrorszervezetnek tartott PKK tagjai. 

A török álláspontot azonban puhította, hogy az ország 40 F–16-os vadászgépet szerezne be az Egyesült Államoktól, és további 79-et modernizálna,

ám Svédország is szigorított terrorellenes törvényein, és feloldotta a Törökországba irányuló fegyverexport tilalmát.

 

Orbán Viktor Svédország nato-tagság
Kapcsolódó cikkek