Egy új tanulmány szerint a korábban Covid–19 ellen beoltott és a vírussal fertőzött személyek esetében az új, frissített vakcinák nem biztosítanak további védelmet. Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik már kaptak legalább két adag Pfizer- vagy Moderna-vakcinát, a bivalens (kétértékű) emlékeztető oltás csak enyhe csökkenést eredményezett a fertőzéssel szembeni védelemben. 

Brasov,,Romania,-,February,21,,2021:,Pfizer,Biontech,And,Moderna
Fotó: Shutterstock

 

Nem találtunk elegendő bizonyítékot a bivalens vakcinák hatékonyságára a korábban fertőzött idősek körében

– mondták a kutatók a Kjúsú Egyetem Egészségügyi Adminisztráció és Menedzsment Tanszékén. 

Akiknél nem volt korábban fertőzés, azoknak egy újabb oltás fontosabb és értékesebb, mint azoknál, akik korábban megfertőződtek, mert az ő esetükben a hatás kisebb vagy egyáltalán nem jelentkezik

– mondta az Epoch Timesnak dr. Jeffrey Klausner, aki klinikai professzor a Dél-kaliforniai Egyetem Orvostudományi Karán. 

Az NTD szemléje szerint a korábbi vírusfertőzés nélküli beoltott embereknél a bivalens emlékeztető oltás 18,6 százalékos védelmet nyújtott, azonban az összes résztvevő esetében ez a kezdeti hozzáadott védelem csak 0,6 százalékos volt, ami aztán 26,5 százalékra emelkedett, és 34 nap elteltével 21,7 százalékra csökkent.

A bivalens vakcinák az Egyesült Államokban, Japánban és néhány más országban 2022 őszétől 2023 őszéig álltak rendelkezésre. Klinikai vizsgálati adatok nélkül vezették be őket, mert az eredeti vakcinák már nem védtek megfelelően a vírus új változatai ellen. Az oltásokat széles körben ajánlották az Egyesült Államokban.

A bivalens vakcinákat azóta új monovalens (egyértékű) oltások váltották fel, amelyek az XBB.1.5 Covid-vírus alváltozatát célozzák, bár ez a törzs azóta sok helyen kiszorult. Japánban az új oltások a lakosság rendelkezésére állnak, de a hatóságok csak időseknek és egészségi problémákkal küzdőknek ajánlják. Az USA-ban minden hat hónapos vagy annál idősebb személynek ajánlják az új oltást, függetlenül attól, hogy fertőzött volt-e korábban. Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a felnőttek 22 százaléka és a gyerekek 11 százaléka kapott már valamelyik új oltásból.

„A bivalens oltás kevesebb előnnyel rendelkezik az általában egészséges fiataloknál és a fertőzésből felépültek esetében – mondta dr. Klausner, aki nem vett részt a kutatásban. – A vakcina hatékonyságát szövődmények és súlyos betegségek által leginkább veszélyeztetett személyekre kell célozni, például az idősekre, a krónikus betegségben szenvedőkre, az immunhiányos betegekre vagy azokra a csoportokra, akiknél nincs előzetes fertőzés.” 

Egy másik tanulmányban európai kutatók úgy becsülték, hogy a bivalens vakcinák kezdetben erős védelmet nyújtottak a súlyos betegségek ellen, de idővel a védettség közel nullára esett. A kutatók olyan 60 éves vagy idősebb felnőttek adatait vizsgálták meg, akik 2023 februárja és augusztusa között súlyos akut légúti fertőzésen estek át. Becslésük szerint a vakcina hatékonysága 80 százalékos volt a fertőzéssel szemben, de 269 nap után nulla százalékra esett vissza. 

Belehaltak, belerokkantak: óriási pénzre perelik a Covid-vakcina gyártóját

Többtucatnyian perelték be a brit-svéd AstraZenecát, azt állítva, hogy belerokkantak a vállalat Covid-oltásába. A cég vakcinájának egyik mellékhatása olyan súlyos, hogy abba a betegek húszszázalékos eséllyel belehalnak. A világtörténelem egyik legnagyobb egészségügyi pere kezdődhet Nagy-Britanniában.