Cégvilág

Belehaltak, belerokkantak: óriási pénzre perelik a Covid-vakcina gyártóját

Többtucatnyian perelték be a brit-svéd AstraZenecát, azt állítva, hogy belerokkantak a vállalat Covid-oltásába. A cég vakcinájának egyik mellékhatása olyan súlyos, hogy abba a betegek húszszázalékos eséllyel belehalnak. A világtörténelem egyik legnagyobb egészségügyi pere kezdődhet Nagy-Britanniában.

Elkezdődhet a világtörténelem egyik legnagyobb egészségügyi pere Nagy-Britanniában, miután egészségkárosodás okozására hivatkozva 35-en bíróság elé citálták az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártót. A felperesek összességében több tízmillió font kártérítést követelnek, s a fogyasztóvédelmi törvényre alapozva állítják, hogy az oltóanyag mégsem annyira biztonságos, mint amilyennek hirdették.                                                           

Cropped shot of a female nurse hold her senior patient's hand. Giving Support. Doctor helping old patient with Alzheimer's disease. Female carer holding hands of senior man
Harmincöten beperelték az AstraZenecát. Fotó: Getty Images

A felperesek az AsraZeneca cég Oxford Universityvel készített Covid-oltásának egy nagyon ritka, viszonylag frissen azonosított mellékhatása miatt követelnek kártérítést. Az oltás ugyanis vérrögképződést válthat ki egyes embereknél, immuntrombocitopéniával és trombózissal (VITT) járhat, amibe állítólag 81-en belehaltak, több százan pedig belerokkantak.                            

A mellékhatás minden ötödik esetben halált okozott.

Az AstraZeneca Covid-oltása már okozott bizonyítottan egészségkárosodást

A szóban forgó vakcinát a brit kormány sürgősségi eljárásban 2021 decemberében engedélyezte úgy, hogy jótáll az esetleges kártalanításokért. A vakcina-kártérítési rendszer értelmében a bizonyított mellékhatásban elhunytak családja, és azok, akik legalább 60 százalékos mértékű egészségkárosodást szenvedtek, 120 ezer font (50 millió forint) egyszeri, adómentes kártalanításban részesülhetnek. A rendszer alapján eddig mintegy 150-en kaptak kompenzációt, náluk pár esetet leszámítva az AstraZeneca oltása okozta az egészségkárosodást.        

A felperesek ügyvédei azonban keveslik az összeget, és 80 millió fontos kárigényt nyújtottak be a bírósághoz, ami kiugróan magas az oltásokkal kapcsolatos korábbi ügyekhez képest. A Telegraph értesülése szerint még negyven beteg csatlakozhat a felperesekhez.              

Az AstraZeneca nem ismeri el a követeléseket, sem azt, hogy az oltása „hibás” lenne, sőt, emlékeztetett, hogy a vakcinája a becslések szerint hatmillió életet mentett meg, csak a bevezetése utáni évben.

Az oltást azonban több országban, így az Egyesült Királyságban és Németországban sem használják már, épp a felmerült mellékhatások miatt. 

A brit gyártó Covid-oltását Európában – Magyarországon is – használták, ám a bizalom iránta néhány hónapon belül megrendült. Fél évvel a bevezetése után már a brit hatóság sem javasolta a 40 év alattiaknak, az Európai Gyógyszerügynökség pedig ugyanekkor kiadott egy útmutatást, amelyben nem javasolta a készítményt azoknak, akiknél fennáll a vérrögképződés esélye. 

Az amerikaiak pedig alig egy éve visszavonták a gyógyszeróriás egyik ilyen vakcinájának engedélyét arra hivatkozva, hogy nem elég hatékony. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint hazánkban továbbra is engedélyezett az AstraZeneca Covid-oltása.

Kiderült, hogy hány német szenvedett egészségkárosodást a Covid-oltás miatt

Németországban nyilvánosságra hozták, hogy hány embernél okozott egészségkárosodást a Covid–19-vakcina. Az adatokból kiderült, hogy elenyésző mértékben találtak összefüggést a koronavírus elleni oltás és a bejelentett egészségkárosodás között. Hivatalos adatok szerint biztonságosak a 2020-tól gyors ütemben engedélyezett vakcinák.    

 

 

Covid-19 AstraZeneca vakcina oltás mellékhatás
Kapcsolódó cikkek