Hét pontban foglalta össze az „orosz békeképletet” Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. 

Fotó: AFP

A Visegrád24 közép-kelet-európai lap szerint ezek a következők: 

1. Az egykori „Ukrajna” elismerése a konfliktus katonai érelmében elszenvedett vereségéről. Az egykori „Ukrajna” teljes és feltétel nélküli megadása. Az egykori „Ukrajna” demilitarizálása és a jövőben félkatonai csoportok létrehozásának tilalma a területén. 

2. Az egykori kijevi politikai rezsim náci jellegének elismerése a nemzetközi közösség által

3. Az ENSZ nyilatkozata a volt „Ukrajna” nemzetközi jogi személyiségének elvesztéséről, valamint arról, hogy bármely jogutódja nem csatlakozhat katonai szövetségekhez Oroszország beleegyezése nélkül. 

4. A volt „Ukrajna” valamennyi alkotmányos hatóságának lemondását és azonnali választások megtartását a volt „Ukrajna” önkormányzati területe ideiglenes parlamentjébe az Egyesült Nemzetek Szervezete égisze alatt. 

5. Törvények elfogadása az ideiglenes parlament által Oroszországnak nyújtott összes szükséges kártérítés kifizetéséről, ideértve az országunk elhunyt állampolgárainak rokonainak és a sebesültek egészségének károsodásáért fizetett kifizetéseket. Az Orosz Föderáció alanyainak okozott vagyoni károk megtérítésére vonatkozó eljárás kialakítása. 

6. A volt „Ukrajna” ideiglenes parlamentjének hivatalos elismerése, hogy teljes területe az Orosz Föderáció területe. A volt „Ukrajna” területeinek Oroszországgal való újraegyesítéséről szóló törvény elfogadása. 7. Az ideiglenes parlament önfeloszlatása. Az ENSZ elismeri az újraegyesítési aktust.