Sorra érkeznek a szemtanúk beszámolói a péntek esti terrortámadásról, amelynek során fegyveresek tüzet nyitottak a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall zenés szórakozóhelyen.

KRASNOGORSK, RUSSIA - MARCH 22: (RUSSIA OUT) A fire rages inside the Crocus City Hall on March 22, 2024 in Krasnororsk, Russia. Early reports indicated multiple people were killed and many were wounded when several gunmen opened fire on the venue. (Photo by Contributor/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A The Guardian a Russia Today riportját szemlézte. Az egyik túlélő fiatal lány, aki most egy kórházi ágyban fekszik. Arca bal oldala feldagadt, bal karját gézbe tekerték. Hihetetlen nyugalommal beszélt arról, hogy a Crocus City Hallban a fegyveresek hogyan szúrták ki őt és egy kisebb csoportot, akik az évtizedek óta a legsúlyosabb oroszországi terrortámadás elől menekültek.

„Megláttak minket – mondta az orosz állami hírügynökségnek. – Az egyikük visszarohant, és elkezdett lövöldözni az emberekre. A földre estem, és úgy tettem, mintha halott lennék. Véreztem” – mondta a halántékára mutatva. A fegyveresek tüzet nyitottak néhány földön fekvő holttestre. „A mellettem fekvő lányt megölték” – mondta.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára: négy férfit, akik a jelek szerint a közép-ázsiai Tádzsikisztánból származnak, letartóztatták – közölte szombaton az orosz rendőrség.

A túlélő beszámolója így folytatódik: a fegyveresek ezután felgyújtották a csarnokot, azt tervezve, hogy megölnek mindenkit, aki bent maradt. „Aztán felcsaptak a lángok. Bezárták a bejárati ajtót, de valószínűleg nem tudták kulcsra zárni – mondta a fiatal nő. – Az ajtónál feküdtem, és próbáltam lélegezni. Egy idő után kimásztam, három perc telt el, talán négy. Körülnéztem, a kijárathoz kúsztam. Rájöttem, hogy nincs ott senki, és kimentem” – tette hozzá.