Klaus Iohannis román államfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök is köszöntötte Románia magyar nemzetiségű lakosait pénteken, a magyar nemzeti ünnep alkalmából. Az elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben Iohannis elismerően szólt a magyar kisebbség hozzájárulásáról az ország demokratizálódásához, európai és euroatlanti integrációjához.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis: a magyar kisebbség hozzájárul a modern, sikeres és befogadó román társadalom megszilárdításához.
Fotó: Michal Cizek

Az államfő úgy értékelte, hogy a történelem megmutatta, hogy a bölcsesség, a kölcsönös megismerés, az együttélés tapasztalata olyan erős hidakat épített a román többség és a magyar kisebbség között, amelyek minden kihívásnak ellenállnak. Szerinte a múlt alapos ismeretére alapozva építhetnek a jövő nemzedékek egy európai jövőt azon a földön, amelyet teljes joggal nevezhetnek a magyarok is otthonnak saját anyanyelvükön.

A civilizációk szimfóniájához hozzájáruló, büszkén vállalt hagyományai és öröksége, illetve kulturális, tudományos, szellemi és politikai személyiségeinek tevékenysége révén a magyar kisebbség a modern, sikeres és befogadó román társadalom megszilárdításának megbecsült támogatója

idézte a román államfő üzenetét az Agerpres hírügynökség. Iohannis jó egészséget és békét kívánt a kulturális sokszínűségre értékként tekintő Romániában élő magyar polgártársainak.

A bukaresti kormány honlapján pénteken nyilvánosságra hozott üzenetében Marcel Ciolacu miniszerelnök úgy értékelte, hogy a románok és magyarok közös célja a jólét megteremtése, a korszerű és biztonságos kórházak, európai színvonalú iskolák, a gazdasági fellendülést szolgáló közlekedési infrastruktúra kiépítése.

„Az emberek megoldásokat, projekteket várnak tőlünk, nem ellenségeskedést. Az ország valamennyi megyéjében folytatni kell a beruházásokat, az erre szánt források volumenének tavalyi növekedése maradhat kivétel” – hangoztatta Ciolacu. Hozzáfűzte, hogy a magyar kisebbség által lakott térségekben is csak közös munkával lehet fejlődést elérni etnikai hovatartozástól függetlenül.

Az állam kötelessége, hogy megőrizze minden etnikai közösség kultúráját és identitását, miközben biztosítja valamennyi polgára alapvető jogainak és szabadságainak tiszteletben tartását. Boldog ünnepet a romániai magyaroknak és a világ magyarságának!

– zárta köszöntőjét a román miniszterelnök.

Orbán Viktor: Háború vagy béke?

A miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnepen tartott beszédében az 1848-es és a jelenlegi események között állított párhuzamot. Ahogyan a márciusi ifjak is a békés forradalomban hittek, úgy Magyarország most sem akar háborút. Orbán Viktor elmondta, hogy a történelemben előbb-utóbb minden birodalomnak beletört a bicskája hazánk meghódításába. Ha Brüsszel ezt nem látja be, akkor el kell foglalnunk.