Közélet

Az orosz-ukrán háború 786. napja – Trump: Ukrajna túlélése fontos

Donald Trump azt mondta, hogy Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államoknak. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

A volt amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára. 

Mindenki egyetért abban, hogy az ukrán túlélés és erő sokkal fontosabb legyen Európának, mint nekünk, de nekünk is fontos!

– írta Donald Trump a Truth Social Thursday közösségimédia-platformján. 

Donald Trump
Fotó: AFP

A támogató hangvételű poszt néhány nappal azelőtt született, hogy a republikánusok megszavaznák a 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának. A The Guardian cikke szerint egyes republikánusok ennek ellenére úgy értelmezték a posztot, mint annak jelzését, hogy a volt elnök ellenzi a jelenlegi segélycsomagot, bár Trump ezt nem mondta ki.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök üdvözölte a 61 milliárd dolláros segélycsomaggal kapcsolatos előrelépést csütörtökön, és azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők biztosították őt arról, hogy 

Kijev heteken belül új fegyverekhez juthat, amint a segélyt jóváhagyják. 

Smihal korábban figyelmeztetett a harmadik világháború kitörésére, ha Ukrajna veszít Oroszországgal szemben. A BBC-nek úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi segítség már „tegnap kellett, nem ma és nem holnap”.

Ha nem védjük meg (…) Ukrajna elbukik

– tette hozzá.

 

19:25

Ukrajna déli régióit támadták az oroszok

Az orosz erők a dél-ukrajnai Mikolajiv és Odessza megyékre mértek csapásokat pénteken napközben, a támadásoknak civil áldozatai is vannak - közölték helyi kormányzók.

18:08

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

Harmincnégy csoportos csapást hajtott végre az orosz hadsereg nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal az ukrán energetikai ágazat, a hadiipari komplexum, a vasút és a légvédelem létesítményeire, valamint arzenálokra és üzemanyagtárolókra az elmúlt hét folyamán - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint mindez válasz volt az orosz energetikai és ipari létesítmények elleni ukrán támadásokra.

14:39

Cseh elnök: Ha Ukrajna elesik, mi is bukunk – a CNN-en mondta fel a háborús propagandát Petr Pavel

Petr Pavel cseh elnök csütörtökön, a CNN amerikai hírtelevízió főműsoridőben sugárzott interjújában arra buzdította az amerikai politikusokat, hogy hagyják jóvá az Ukrajnának nyújtott segélyeket ezen a héten a Képviselőházban, írja az Expats cseh hírportál.

13:15

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

Egyre nagyobb az aggodalom az orosz-ukrán háború miatt a nyugati országok közt. Már nem csak Volodimir Zelenszkij kongatja a vészharangot, hanem a nyugati szövetségesei is. Égető probléma a honvédők lőszerhiánya. Ebben a tekintetben az oroszoknak tízszerese a fölénye a fronton. Napi több száz ukrán katona halhat meg, mert tehetetlenek a védekezésre, legfeljebb csak nézhetik, ahogyan egy drón föléjük repül és ledobja rájuk a bombát. A kétségbeesettség és a demoralizáló helyzet pedig elbátortalanítja a honvédőket.

12:43

Lezuhant egy orosz bombázó – videó

Oroszország Sztavropoli területén lezuhant egy Tu-22M3-as típusú, nagy hatótávolságú bombázó repülőgép – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. Vlagyimir Vlagyimirov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján hozzátette, hogy a balesetnek van egy halálos áldozata, egy pilótát pedig még keresnek.

Egyesült Államok ukrajna Donald Trump orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek