BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli ülést tartott Ukrajna támogatásának ügyében Joe Biden

Ukrajna már többször is kérte a segélyek további folyósítását az Egyesült Államoktól. Washingtonban még nem született döntés erről, a demokraták és a republikánusok álláspontja alig közeledett egymáshoz.

Az orosz–ukrán háború már lassan 700 napja tart. A támadások mindkét fél részéről folyamatosak, azonban jelentős előrelépés nem történt. Kijev egyik legnagyobb támogatója a háború 2022. február 24-i kitörése óta az Amerikai Egyesült Államok, azonban a Washington által Ukrajnának 2024-ben folyósított támogatásról és annak mértékéről még nem született meg a döntés. Joe Biden folytatná Kijev támogatását, az elnök emiatt szerdán a Fehér Házban találkozik Mike Johnson házelnökkel, Chuck Schumer szenátusi többségi vezetővel és más kongresszusi vezetőkkel, hogy megvitassák a Capitoliumban elakadt, Ukrajnának szánt újabb milliárdos segélycsomagot – adta hírül a Bloomberg.

US President Joe Biden speaks during a joint press conference with Ukraine’s President Volodymyr Zelensky in a in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building, next to the White House, in Washington, DC, on December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Joe Biden, Ukrajna, orosz-ukrán háború
Biden elnök nem csak Ukrajnáról tárgyal, szó lesz az Izraelnek és Tajvannak nyújtott támogatásról is.
Fotó: Mandel Ngan / AFP

A találkozón a kulcsfontosságú bizottságok elnökei is részt vesznek majd. Az egyeztetésen nemcsak Ukrajna kerül napirendre, Biden elnök Izraelnek és Tajvannak szóló támogatására vonatkozó javaslatait is megtárgyalják a részt vevő felek – közölte a sajtóval Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

A támogatásról eddig azért nem született döntés, mert a keményvonalas

republikánusok korábban is ellenezték az ukrajnai háborús segélyre vonatkozó 61 milliárd dolláros csomagot,

ez a javaslat a szövetségi kiadásokról, a határbiztonságról és a készülő adóügyi megállapodásról szóló szélesebb körű tárgyalások egyik vitás pontjává vált.

Az amerikai szenátus kétpárti tárgyalócsoportja már hónapok óta dolgozik egy olyan lehetséges alkun, amely új határ- és bevándorlási korlátozásokat vezetne be az ukrajnai segélyek jóváhagyásáért cserébe. Habár a tárgyaló felek az elmúlt hetekben már többször is úgy nyilatkoztak, hogy közel a megállapodás, de nagyon úgy tűnik, hogy az álláspontok érdemben nem sokat közeledtek egymáshoz.

A republikánusok részéről a tárgyalások középpontjában a menedékkérelmek elbírálási kritériumainak szigorítása, valamint a határon elfogott illegális bevándorlók gyorsított kitoloncolásának engedélyezése állt. A demokraták ugyanakkor ellenzik a már az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodók gyorsított kitoloncolását. Jean-Pierre elmondta, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak, de úgy gondolják, hogy jó irányba haladnak. A szóvivő szerint Biden célja a mostani találkozóval az, hogy közvetítőként megpróbálja összehozni a feleket, és elősegíteni a konszenzust. Korábban Dmitro Kuleba külügyminiszter is Ukrajna további támogatására kérte Washingtont.

Mike Johnson házelnök republikánusként eddig ragaszkodott ahhoz, hogy bármilyen ukrajnai segélymegállapodás csak akkor szülessen meg, ha cserébe a kormányzat is enged a bevándorlási és határvédelmi törvények módosítására vonatkozó konzervatív követeléseknek, beleértve többek között az Egyesült Államok és Mexikó közötti határfal további építését.

Macron Kivejbe utazik: fegyverszállítmányt ad Ukrajna számára

Emmanuel Macron francia államfő kedd este bejelentette, hogy februárban Ukrajnába utazik, és negyven új SCALP nagy hatótávolságú rakétát és több száz bombát ad át a kijevi kormánynak. „Jómagam februárban Ukrajnába utazom, és újabb szállítmányokat fogunk átadni: mintegy negyven SCALP rakétát és több száz bombát” – mondta a köztársasági elnök a párizsi hivatalában.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.