Közélet

Kiderült, hogy mit találtak el az izraeli válaszcsapással Iránban

Műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el Izrael. A támadást követően iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy bármilyen kár keletkezett volna.

Műholdfelvételek tanúsága szerint egy orosz gyártmányú légvédelmi üteg radarját találta el az izraeli válaszcsapás Iránban a múlt héten – írta kedden az AP amerikai hírügynökség. A támadás után iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy bármilyen kár keletkezett volna.

Tehran,-,September,9,,2019,,Military,Museum,,Offensive,Missiles,Of
A támadást követően iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy bármilyen kár keletkezett volna / Fotó: Shutterstock

A felvételek alapján viszont 

az izraeli korlátozott válaszcsapás sokkal nagyobb kárt okozott, mint Irán április 13-án Izrael ellen indított tömeges drón- és rakétatámadása. 

„Ez a támadás azt mutatja, hogy Izrael képes áthatolni az iráni légvédelmi rendszereken – mondta Nicole Grajewski, a Carnegie Endowment nukleáris politikai programjának munkatársa. – A támadás precizitása egészen figyelemre méltó” – tette hozzá. 

A Planet Labs PBC amerikai technológiai vállalat által hétfő reggel az iszfaháni légibázisról készített felvételeken a légvédelmi rendszer körül égési nyomok láthatók. Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben – elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva – Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó. 

„Az amerikai sajtóértesülések nem helytállók. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét – állította Hoszein Dalirian, az iráni űrkutatási hivatal szóvivője. – Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet az iráni légvédelem lelőtt” – írta a szóvivő az X-en. Arra nem tért ki, hogy a berepülést ki hajtotta végre.

Iszfahán stratégiai jelentőségű városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is van ott támaszpontja. 

Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta meg Izraelt, Teherán állítása szerint az akciót megtorlásként szánták a damaszkuszi nagykövetségük elleni támadás miatt. Hétfőn az EU külügyminiszterei elvben megállapodtak az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztésében.

 

 

izraeli válaszcsapás izraeli háború támadás Irán
Kapcsolódó cikkek