Maximilian Krah európai parlamenti képviselő, az AfD csúcsjelöltje a júniusi európai parlamenti választásokon, pártja vezetői részéről erős nyomás alatt áll, hogy fejezze be kampányát. Erre azután kerül sor, hogy egyik vezető tanácsadóját a német hatóságok letartóztatták. A vád: Kínának kémkedett – kémbotrány tört ki Németországban. 

AfD top candidate Krah
Maximilian Krah, az AfD csúcsjelöltje az EP-választásokon – a kémbotrány a kampány leállításához vezethet / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német rendőrség kedden letartóztatta Krah régi munkatársát és parlamenti asszisztensét, Jian Guót. 

Jian G. a kínai titkosszolgálat alkalmazottja

állította közleményében a német ügyészség.

A németországi radikális AfD-t  – amely várhatóan nagyarányú előrelépést ér majd el az uniós választásokon – már korábban is azzal vádolták, hogy az orosz és a kínai diktatúra ügynökei támogatják, akik a nyugati demokráciák fellazítására törekszenek. A pártnak most sokkal nehezebb lesz visszautasítania ezt a kritikát.

Az AfD két uniós választási csúcsjelöltje, Krah és Petr Bystron egyaránt külföldi beavatkozással kapcsolatos vizsgálatok középpontjában áll. A Spiegel című lap értesülései szerint az FBI kihallgatta Krah-t a Kremlhez közeli forrásokból származó állítólagos kifizetések miatt. Bystront, az AfD európai uniós választási listájának második helyezettjét azzal vádolják, hogy 20 ezer eurót kapott Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz kötődő személyektől. Miközben tagadja a vádakat, a Spiegel kedden beszámolt egy hangfelvételről, amelyen Bystron a pénzről beszél.

Tegnap este Krah-t Berlinbe hívták.  A Politico című lap szerint újságírók kiszúrták a képviselőt, amint a Kurfürstendammon lévő Brasserie Le Parisban vacsorázott – de az AfD vezetői, Alice Weidel és Tino Chrupalla nem akarták, hogy egy asztalnál lássák vele. Ehelyett, miközben Chrupalla a szomszéd szobában egy delegációval tárgyalt, Krah a pártvezetők segítőivel vacsorázott, akik a Bild beszámolója szerint megpróbálták meggyőzni őt arról, hogy álláspontja tarthatatlan.

Kémbotrány: nem véletlen az időzítés

A kampánynak nagyon úgy néz ki, hogy vége, viszont valószínűleg Krah marad az AfD első számú jelöltje. A német radikális párt vezetése hatalmas problémával kénytelen megküzdeni. Egyrészt a Krah arcát ábrázoló plakátok már az utcákon vannak. Ráadásul már nem törölhetik Krah vagy Bystron indulását az uniós választáson, mivel a választási listát már benyújtották és aláírták. Ezen változtatni csak szélsőséges esetekben – például haláleset esetén – lehet.

 Így nagyon nehéz nem arra gondolni, hogy a kém- és a befolyásolási botrány kirobbantása nem időzített volt.

Az AfD körül kirobbant kémbotrány azonban nem elszigetelt eset - hívja fel a figyelmet cikkében a Financial Times. Hétfőn három német állampolgárt fogtak el a nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, mert azzal gyanúsították őket, hogy érzékeny katonai technológiát próbáltak eladni Pekingnek. Múlt csütörtökön pedig két férfit vettek őrizetbe Bajorországban, akik állítólag németországi katonai és logisztikai létesítmények felrobbantását tervezték az oroszok megbízásából. Mindhárom esetet a német belföldi hírszerző ügynökség, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) tárta fel. 

Biztonsági hatóságaink, különösen a [BfV], masszívan megerősítették kémelhárítási erőfeszítéseiket

 – idézi a lap Nancy Faeser német belügyminiszter Guo keddi letartóztatását követő nyilatkozatát.

Scholz és a rákfalatkák

Mindennek tükrében már nem is tűnik annyira viccesnek, ami Olaf Scholz német kancellár pekingi látogatása során történt. A Bloomberg információi szerint ugyanis amikor Olaf Scholz német államfő együtt ebédelt Hszi Csin-ping kínai vezetővel, hogy közben a kereskedelemről és az ukrán háborúról beszéljenek, Hszi a pekingi rákhúsból és tim szam falatkálból álló ebéd közben megjegyezte: a kínai hírszerzés tisztviselői arról tájékoztatták őt, hogy Scholz nem szereti annyira a csípős ételeket, mint elődje, Angela Merkel. Scholz erre csak annyit bírt megjegyezni: ideje lenne, ha Hszi új kémfőnök után nézne.