Németország-szerte tüntetések robbantak ki az Alternatíva Németországért párt (Alternative für Deutschland, AfD) ellen, miután kiszivárgott információk szerint az egyre népszerűbb párt az országban tartózkodó külföldiek tömeges kitoloncolását tervezi. 

People Protest Against AfD Following AfD Meeting With Neo-NazisBERLIN, GERMANY - JANUARY 17: (EDITORS NOTE: Image contains profanity.) People gather in the city center to protest against the far-right Alternative for Germany (AfD) political party on January 17, 2024 in Berlin, Germany. Several thousand people gathered today in Berlin in one of a number of similar protests this week across Germany. The AfD is under heavy public scrutiny following the recent revelation that Roland Hartwig, a former AfD Bundestag parliamentarian and until recently an advisor to AfD co-leader Alice Weidel, had taken part in a meeting last year with neo-Nazis, including Austrian far-right extremist Martin Sellner, at a villa near Potsdam. According to the investigative group Correctiv participants at the meeting discussed how to possibly introduce legislative measures to enable the mass expulsion of immigrants from Germany, as well as German citizens with immigrant roots and German citizens who have helped refugees. News of the meeting has prompted renewed calls for banning the AfD.   (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Sean Gallup

A német közvélemény egyből rasszizmust kiáltott és tömegek vonultak az utcára. 

Az AfD botránya lehetőséget ad Olaf Scholz kormányának, hogy rendezze a sorait.

A jelzőlámpás koalícióval szemben egyre csak nő a csalódottság Németországban, sokan úgy gondolják, hogy Scholz kormánya nem képes kivezetni a nemzetet a gazdasági nehézségek közül. Amikor bejelentették, hogy eltörlik az üzemanyag-támogatásokat a mezőgazdaságban a feldühödött gazdák megbénították az országot. Az AfD idegen ellenes tervei viszont elterelték a figyelmet a kancellárról, legalábbis ideiglenesen.

Nő a káosz – a gazdatüntetés után a kormánypártok vonultak az utcára

A baloldali koalíció csak irigykedhet az AfD népszerűségére. Olaf Scholz kormánya azonban legalább átmenetileg fellélegezhet, mert kivételesen most nem ellenük vonulnak tömegek az utcára. Egy ellenzéki párt betiltása azonban kicsit több a soknál egy nyugati demokráciában.

A polgári tiltakozáshoz a politikai pártok is csatlakoztak, Olaf Scholz ott volt a tüntetők között Berlinben. Az AfD elleni tüntetés mellett az SPD, a CDU, a Zöldek és Baloldalképviselői mind kivonultak a plenáris ülésteremből csütörtökön, amikor az jobboldali párt frakcióvezetője, Kristin Brinker felszólalt.

A Bild feltette az olvasóinak a kérdést, hogy betiltanák-e az AfD-t a rasszista vádak miatt. 

Az eredmény alapján a többség egyetért a betiltással, a válaszadók 45 százaléka voksolt erre.

 42 százalék szavazott a tiltás ellen, illetve 13 százalék tartózkodott.

A AfD szavazóinak a 84 százaléka utasította el a betiltás lehetőségét, illetve az FDP szimpatizánsok többsége is egy ilyen szélsőséges lépés ellen van. Minden más szavazócsoport betiltaná az AfD-t. A CDU/CSU szavazóinak 46, a Baloldali Párt 55, az SPD 66 és a Zöldek 72 százaléka mondta azt, hogy be kell tiltani az Alternatíva Németországért pártot.

A 11 évvel ezelőtt alapított AfD Németország második legnépszerűbb pártja. Ezt a nagy népszerűséget elsősorban azzal érte el, hogy felvállaltan migráció ellenes álláspontot képvisel, illetve politikai ellenfelei a „náci” jelzőt is előszeretettel rásütik. A pártot még a német belbiztonság is megfigyelés alatt tartja.

Az AfD társelnöke, Alice Weidel elutasította a vádakat, miszerint pártja tömeges deportálást tervezne. Szerinte a kormány hazudik a lakosságnak. Azt is elmondta, hogy az AfD programjában csak az szerepel, hogy szigorítanák a honosítási rendszert, kitoloncolni pedig illegális bevándorlókat és a terrorista vádakba keveredett külföldieket akarják.

Aki német állampolgársággal rendelkezik, az a német nemzethez tartozik, ez egy szent dolog. Az azonban elfogadhatatlan, hogy a kormány olcsón árulja és vödörrel osztogatja ezt a kiváltságot, bármiféle ellenőrzés nélkül

– nyilatkozta a párt társelnöke egy szerdai sajtótájékoztatón.