Mesterségesintelligencia- (MI) csippel felszerelt hiperszonikus repülőgépet fejlesztett ki egy kínai kutatócsoport, majd nyilvánosságra hozták az összeszerelési útmutatót. A szuperfegyverhez egy kereskedelmi forgalomban is bárki számára elérhető Nvidia Jetson TX2i GPU MI csipet építettek be egy 7 Mach (8575 kilométer per óra) feletti sebességre is képes vadászrepülőbe. A gép így sokkal gyorsabban képes feldolgozni az információkat, és hatékonyabban működhet éles bevetések közben is.

J-10A fighter jets of Bayi Aerobatics Team of Chinese PLA's (People's Liberation Army) Air Force perform during the 12th China International Aviation and Aerospace Exhibition, also known as Airshow China 2018, in Zhuhai city, south China's Guangdong province, 7 November 2018. (Photo by Li jianbo / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
szuperfegyver
Olcsó szuperfegyvert készített egy kínai kutatócsoport, majd publikálta a terveket / Fotó: AFP

Az Nvidia csip segítségével a vadászrepülő számítógépe 

azokat a számításokat, amelyekhez korábban néhány másodpercre volt szüksége, már 25 ezredmásodperc alatt el tudta végezni, ami a pislogásnál négyszer gyorsabb. 

Az Nvidia csippel felszerelt hiperszonikus gépről szóló tanulmányt a Dalian Műszaki Egyetem csapata március 13-án publikálta a Propulsion Technology című kínai tudományos folyóiratban – írta meg a South China Morning Post. A géphez használt MI-csip az amerikai Nvidia legerősebb ilyen eszköze. A TX2i gyártását körülbelül hat éve kezdték el. A csip legfontosabb előnye, hogy a hasonló teljesítményre képes moduloknál sokkal olcsóbb. Például a H100 MI-csip több tízezer dollárba kerül, miközben egy Nvidia TX2i már néhány száz dollártól beszerezhető. Mindezek mellett a TX2i nem esik az Egyesült Államok technológiai exportkorlátozása alá. Az Nvidia a tanulmány megjelenése után nem reagált az újságírói megkeresésekre.

Pánik a Pentagonban: Amerika lemaradt a rakétaversenyben – felrázta a startupokat a hiperszonikus biznisz

Átírja a háborús forgatókönyveket, hogy a kínaiak hiperszonikus rakétája a hangsebesség többszörösével haladva, radarészlelés nélkül körberepülheti a Földet. Az amerikai hadügy már egy kockázatitőke-egységet is hadrendbe állított, hogy elegendő forrása legyen a Pekinggel folytatott fegyverkezési versenyhez.

A kínai kutatócsapat vezetője, Szun Hszi-ming professzor azt nyilatkozta, hogy a TX2i nem csak a hiperszonikus járművek hatékonyságát növelte, hanem a fejlesztési és kutatási költségeket is leredukálta.

Miért veszélyes a kutatók szuperfegyverterve?

A csapatnak természetesen nincs működő hiperszonikus vadászrepülőgépe, az eredményeiket szimuláción érték el. Erről azonban részletes, „lépésről lépésre” útmutatót adtak közzé, így elméletben bárki megpróbálhat egy ilyen gépet összeszerelni. 

Azonban a csapat kritikusai azt emelték ki, hogy ezzel a megoldással nemcsak repülőgépeket, hanem akár rakétákat is fel lehet szerelni. 

Ennek ellenére kicsi a valószínűsége, hogy Kína a tervek alapján TX2i MI-csipekkel felszerelt hiperszonikus rakétákat kezdjen el gyártani. Kína nem tud nagy mennyiségben ilyen amerikai csipeket felvásárolni, így csak a saját technológiájára támaszkodhat.

Az egyelőre nem világos, hogy a kínai kutatók miért az amerikai Nvidia csipjét használták, de az eredményeik elindíthatják azt a trendet, hogy az egyes országok fegyvergyárai átállnak a boltok polcain is megtalálható MI-csipek használatára. Ez oda vezethet, hogy egyre több ország lesz képes hiperszonikus fegyvereket gyártani.