Közélet

Brutális ciklon söpör végig Bangladesen és Indián

Az ítéletidő a Bengáli-öböl bangladesi és indiai partjait sújtja. Egyelőre ketten vesztették életüket a ciklon okozta balesetekben.

Legalább két ember meghalt, azt követően, hogy trópusi ciklon csapott le a Bengáli-öbölben Banglades és a szomszédos India partvidékére. A Remal nevű ciklon mostanra átvonult a partokon, és fokozatosan gyengül – közölte hétfőn a bangladesi meteorológiai hivatal. Az óránként akár 120 kilométeres széllel érkező ciklon miatt számos tengerparti körzetben megszűnt az áramszolgáltatás.

Banglades, ciklon, India
Brutális ciklon söpör végig Bangladesen és Indián / Fotó: X / @eglobalnews23

A helyi média beszámolói szerint sok nádfedeles ház megrongálódott, fák és villanyoszlopok dőltek ki. Muhibur Rahman bangladesi katasztrófavédelmi miniszter vasárnap késő este arról számolt be, hogy 

két ember meghalt.  

Fotó: X / @jakpost

A politikus hozzátette, hogy az árhullámok számos falut elöntöttek a part menti területeken, mivel az árvízfalak megrongálódtak. Korábban a kormány több mint 800 ezer tengerparti lakost költöztetett védett helyre. 

A bangladesi partvidéket gyakran sújtják a Bengáli-öbölben kialakuló trópusi ciklonok. A dél-ázsiai ország katasztrófavédelmi felkészültségéről szóló 2016-os jelentés szerint 

1965 óta a bangladesi partvidéket sújtó 12 nagy ciklonban több mint 450 ezer ember vesztette életét.

Pár napja Szerbiában is halálos vihar tombolt: egy nő életét vesztette, amikor egy földből kicsavart fa az autójára dőlt. Zombor térségében a következő napokban is hasonló ítéletidőre lehet számítani. Sok helyen csak ágakat tört le a vihar, de azok az elektromos vezetékekre esve áramkimaradásokat okoztak.

 

ciklon vihar haláleset Banglades India
Kapcsolódó cikkek