BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico elleni merénylet: forrong az ország, politikai háború körvonalazódik Szlovákiában

Pattanásig feszült a politikai helyzet Robert Fico elleni merénylet után Szlovákiában, pártok képviselői egymást és a sajtót hibáztatják a történtekért, miközben a miniszter elnök életéért még küzdenek az orvosok.

A szlovák kormány szerdai nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülése után több lövést adtak le Robert Fico miniszterelnökre, a politikust helikopteren szállították a besztercebányai megyei kórházba. A 71 éves támadót a helyszínen letartóztatták.

FICO, Robert
Fotó: Radovan Stoklasa

A regionális tévé felvételéből kiderült, a 71 éves Juraj Cintula, aki egyébként író és költő (és egy ideig biztonsági őr is volt), közvetlen közelről összesen 5 lövést adott le legálisan tartott pisztolyából. Ebből 3 találat érte a kormányfőt, a végtagjain kívül a hasüregét is lövés érte, ez a legsúlyosabb. A politikust először a helyi kórházba vitték, majd a futballpályára, ahonnan mentőhelikopter szállította el, vagyis összesen mintegy egy óra telt el a merénylet és a kórházba érkezése között. Ficót bő 3 órán át műtöttek, állapota súlyos. Helyzetét bonyolítja, hogy 2016-ban komoly szívműtéten esett át. A merénylő bevallotta, hogy politikai indíttatásból lőtt.

Hasonló még nem történt Szlovákiában

A merényletre előzetesen nem utaltak jelek, a helyszínen csak egy hangos ellentüntető tartózkodott a kormányülés legelején. Az önálló Szlovákia történetében először történt meg, hogy fegyveres merényletet követtek el egy vezető politikus ellen. A képhez hozzátartozik, hogy 2022-ben egy pozsonyi melegbárban lövöldöző, két fiatal életét is kioltó merénylő eredetileg Eduard Heger akkori kormányfőt szemelte ki célpontnak, de nem találta otthon a politikust. Napjainkban a belpolitikai helyzet pattanásig feszült a 2023 szeptemberi parlamenti és a 2024 áprilisi elnökválasztást követően, folyamatosak a tüntetések, éppen a merénylet napján is lett volna egy Pozsonyban a szlovák köztévé és rádió védelme érdekében. Maga Fico élen jár az ellentétek szításában, nyomdafestéket nem tűrő hangon szidja az újságírókat, az ellenzéket, miközben a társadalmi feszültségek miatt aggódik.

Robert Fico elleni merénylet: az egyik legjobb magyar testőr szerint ez történhet most Szlovákiában

A szakértő úgy fogalmazott, hogy amíg nem tudják, milyen céllal követték el a merényletet, bárki lehet célpont.

Pattanásig feszült a politikai helyzet 

A szlovák pártok és vezető politikusok, beleértve a júniusban leköszönő államfőt, kivétel nélkül élesen elítélték a támadást, a merénylet idején zajló parlamenti ülést azonnal félbeszakították az események hírére. A törvényhozásban az ellenzék és a kormánypártok képviselői szó szerint egymással üvöltöztek. A Fico által vezetett Smer kormánypárt prominensei hallatlanul agresszív hangot ütöttek meg. Lubos Blaha, a parlament alelnöke (Smer) nyíltan kijelentette az ellenzékre mutatva, hogy „ez a maguk munkája”. Andrej Danko, a másik kormánypárt, a nacionalista SNS elnöke pedig az újságírókat fenyegette meg, mondván, ők tehetnek a társadalmi feszültségről. A szintén parlamenti alelnök politikai háborút ígért és egyben az RTVS szlovák köztévé és rádió beszántását. Ha Robert Fico életben marad, viszont tartósan munkaképtelen lesz, akkor valószínűleg Robert Kalinák védelmi miniszter, Fico jobbkeze veheti át a kormány irányítását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.