BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamis vállalkozásokkal csaltak ki ügyvédi irányítással közel félmilliárd forintot

A tettesek közül öten már letartóztatásban vannak, három társuk szabadlábon védekezhet. Az online csalásokat irányító ügyvédet gazdaságvédelmi nyomozók tartóztatták le.

Kilenc helyszínen 70 rendőr hajtotta végre azt az akciót, amelynek eredményeként online csalásokból származó 436 milliós vagyont foglaltak le, és nyolc gyanúsítottat fogtak el, köztük azt az ügyvédet is, aki az online csalásokat irányította – közölte a vármegyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Close,Up,Woman,Hand,Using,Credit,Card,And,Smartphone,Laptop
Fotó: Shutterstock

Mikó Attila elmondta, hogy a rendőrség Mátrix Projektjének részeként egy tavaly őszi rajtaütéshez kapcsolódóan május 22-én fogták el a nyolc gyanúsítottat. Hozzátette, a nyomozásban közreműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya is. A kibervédelmi nyomozók cégadatokat, a cégekhez kapcsolódó bankszámlaszámokat felfejtve jutottak el egy belvárosi ügyvéd, B. Zoltán irodájáig, akit az online csalási hálózat működtetésével gyanúsítanak – fűzte hozzá a rendőr őrnagy. Elmondta: 

a férfi megközelítőleg 300, főleg mélyszegénységben élő stróman nevére bejegyeztetett céget alapított az elmúlt két évben, 

ebből jelenleg csaknem 50 érintett valamilyen gazdasági bűncselekményben. Hozzátette, a vállalkozások valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, mégis több százmilliós forgalmuk volt a bankszámláikon rövid idő alatt. A fantomcégek közti utalások végén a kicsalt milliókat, tízmilliókat felvették és szétosztották – közölte Mikó Attila.

Kifejtette: B. Zoltán és társai magukat banki ügyintézőnek, bankbiztonsági dolgozónak kiadva, netes támadásokat hazudva az Anydesk alkalmazás telepítésére ösztökélték áldozataikat, akiktől az adatokat megszerezve 

150 millió forintot csaltak ki 12 áldozattól; erős a gyanú, hogy ez a szám a közeljövőben emelkedni fog.

A gazdaságvédelmi osztályvezető beszélt arról, hogy a rendőrök összesen 436 millió forintnyi vagyont foglaltak le. Ebből az ügyvédi irodából került zár alá 94 millió forint készpénz, 60 millió forintnyi értékpapír, 154 millió forintnyi ingatlan és 25 millió forint értékben gépjármű. Hozzátette, hogy az ügyvédet és hét társát információs rendszer felhasználásával elkövetett, többrendbeli csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsították meg. 

Öten már letartóztatásban vannak, három társuk szabadlábon védekezhet.

Közel ezer embert megkárosító internetes csalókat fogtak el Heves vármegyében – közölte az illetékes rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Soltész Bálint tájékoztatása szerint az ügyben még 2022 végén indult eljárás a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon, majd a nagyszámú sértett miatt a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportot alakított.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.