Logisztika

Megállapodás született a budai fonódó villamoshálózat folytatásáról

A főváros egyetértésével fogja átvenni a beruházást a Budapest Fejlesztési Központ.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a közösségi oldalán számolt be arról, hogy aláírták a megállapodást Karácsony Gergely főpolgármesterrel a Budai Fonódó villamoshálózat II. üteme, azaz

a Műegyetem rakparti villamos megépítésére szóló projekt átvételére.

Vitézy Dávid emlékeztet, hogy Fürjes Balázs államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) októberi ülésén tett javaslatot arra, hogy több, a kormány, illetve

a főváros egyetértését bíró beruházást a kormány vállaljon át és a Budapest Fejlesztési Központ valósítson meg.

Fotó: BFK

A BFK vezérigazgatója arról is tájékoztat, hogy az hivatalos lapjában is megjelent már a közbeszerzési felhívás a budai fonódó villamoshálózat következő ütemének teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére.

A vonalszakaszra korábban már készültek tervek, de a kormány és az FKT döntése alapján ezek átdolgozása szükséges, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a villamos építésével érintett fák számát, a parti gyalogos és kerékpáros útvonalat végig akadálytalanul biztosítsuk. Továbbá a terveket illeszteni szükséges a Déli Körvasút átépülő új hídfőjéhez, mely lényegesen tágasabb átvezetésre enged teret a Kopaszi-gát kapujánál – írja Vitézy Dávid.

Fotó: BFK

A budai fonód villamoshálózat második ütemében a Duna partján folytatódik a Szent Gellért tértől délre, a Műegyetem rakparton és a Pázmány Péter sétányon át a Kopaszi-gát térségéig. A végállomás a Budafoki útnál lesz, a vonal csatlakozik majd a Déli Körvasút új, Nádorkert megállójához is – tette hozzá az Index.

 

BFK villamos
Kapcsolódó cikkek