Műtárgy

Összezárva az orosz kortárssal

Vasárnap startolt a Budapest Art Week, az ország egyetlen majdnem egy héten át tartó képzőművészeti eseménysorozata.

Vasárnap startolt a Budapest Art Week, az ország egyetlen majdnem egy héten át tartó képzőművészeti eseménysorozata, amely hetven helyszínen várja az érdeklődőket. Az idei központi kiállítás a budai várbeli Mikve Galériában látható Nyomotokban – Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben címmel. A tárlat április 23-ig látogatható, és a két ország legfrissebb kortárs képzőművészeti helyzetére reflektál. A teljesség igénye nélkül mutat be néhányat a meghatározó művészek, a fiatalabb generáció és az önszerveződő művészeti terek közül.

A kiállító művészek között a kapcsolat változó mélységű. Esetenként szoros a viszony, hiszen többen együtt dolgoztak, egymást tanították, más esetekben viszont nem is ismerik egymást. A közös bennük azonban, hogy sajátos eszközökkel szólnak aktuális társadalmi, kulturális ügyekről, ugyanakkor a munkáik nem politikai kommentárok vagy az aktivizmus eszközei, hanem megmaradnak az univerzális művészeti hangnál, amely folytatja a tradíciót, de nyelvezetében megkérdőjelezhetetlenül kortárs. A tárlat magyar kurátora Vékony Délia, orosz részről pedig a híres Garage Kortárs Művészeti Múzeum munkatársa, Ilmira Bolotyan.

Akcióban az AES+F orosz művészcsoport

Kedden meghívott orosz művészek közreműködésével kerekasztal-beszélgetést tartanak a szervezők, amelyen az orosz és a magyar kortárs művészeti szcéna közötti párhuzamokat járják körül. Mindkét művészeti közegre igaz, hogy az állami támogatás egyre kisebb szerepe miatt a művészvilág alulról szerveződik, és lesz a kultúripar aktív tényezője. Oroszországban a 1990-es évek végétől olyan művészek inspirálták az ottani közeget, mint Andrej Monastyrsky vagy Anatoly Osmolovsky. Magyarországon Szűcs Attila és Szabó Dezső képviseli azt a szemléletmódot, amely kihat a következő generációra.

Budapest Art Week orosz kortárs
Kapcsolódó cikkek