Műtárgy

Félmilliárdos adomány a Szépművészeti Múzeumnak

A mintegy negyven művet számláló adomány a művész 1974 utáni, németországi időszakának fő alkotásait tartalmazza. A többi között a Duchamp-sorozat, a Celan-parafrázisok és a konceptuális szemléletű betűképek fontos darabjait is.

Nagy értékű ajándékot adott a Szépművészeti Múzeumnak Lakner László. A művész a hazai kortárs képzőművészet meghatározó csoportjának, az Iparterv-generációnak az egyik fontos alkotója. Az Iparterv a szocializmus időszakában nagy hatású művészcsoport volt, amelynek tagjai egymáshoz lazán kapcsolódtak, ismerték a kor nemzetközi művészeti törekvéseit, és azokat a hazai szempontok szerint átformálták. Lakner László 1974 óta Berlinben él, de hatása ma is nagyon erőteljes a hazai szcénára. A világ nagy múzeumaiban megtalálhatók a festményei, és nagylelkű adományának köszönhetően mostantól a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében is lesz fontos Lakner-kollekció.

A mintegy negyven művet számláló adomány a művész 1974 utáni, németországi időszakának fő alkotásait tartalmazza. A többi között a Duchamp-sorozatot, a Celan-parafrázisokat, a konceptuális szemléletű betűképeket, vizuális költeményeket és szkripturális festményeket, valamint a „festészet számára meghódított” könyv­objektek kiemelkedő darabjait. Az életmű világhírű korszakaiból való válogatás – kiegészülve a Magyar Nemzeti Galériában található korai Lakner-művekkel – az életmű egészéről nyújt gazdag és komplex áttekintést. A Szépművészeti Múzeumnak adott ajándék becsértéke meghaladja a félmilliárd forintot.

Fotó: Fotó: Sulyok Miklós Szépművészeti Múzeum

A Számok (Paul Celan nyomán) című festmény 1982–1987 között készült. Lakner László nemzetközi szinten is a legismertebb magyar művészek közé tartozik.

Lakner László a magyar neoavantgárd élő klasszikusai közé tartozik, és műveinek ára szerint is az élvonalba sorolható. Metamorfózis (Egyszer, aztán, később…) című alkotása legutóbb rekordot jelentő, 42 millió forintos összegért kelt el a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján. A Szépművészeti Múzeum 2011-ben emlékezetes kamarakiállításon mutatta be 1970 és 2010 között, negyven évig lappangó korszakos festményét, a Varrólányok Hitler beszédét hallgatják (1960) címűt. A mű a kiállítás óta olasz tulajdonosa, Roberto Tosi letétjeként a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található. A kamarakiállítás kurátora, Fehér Dávid, tizenkét éve foglalkozik intenzíven Lakner László művészetével, és a mostani ajándékozás előkészítésében is döntő szerepet vállalt.

Lakner László a nemzetközi színtéren is a legismertebb magyar művészek közé tartozik: 1972-ben, 1976-ban és 1990-ben is szerepelt a Velencei Biennálén, 1977-ben a kasseli Documentán, 1979-ben pedig a Sydney-i Biennálén. Ugyancsak 1976-ban elnyerte a magas presztízsű Német Kritikusok Díját, majd 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. Művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók, például a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a kölni Museum Ludwigban és a firenzei Galleria degli Uffiziben. Az elmúlt időszakban egyébként nemcsak a Szépművészeti Múzeum Lakner-gyűjteménye gyarapodott, a MNB Ingatlan Kft. 18 művet vásárolt közbeszerzési eljárásban a mestertől.

Lakner László Szépművészeti Múzeum
Kapcsolódó cikkek